IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внимание, Меркел: задава се Джанет Йелън

Назначаването на икономиста би дало три от най-важните позиции в света на жени, които ще спорят коя е най-влиятелна

15:24 | 13.10.13 г.
<p>
	С назначаването си за ръководител на Фед Джанет Йелън автоматично ще стане една от най-влиятелните личности в света. Снимка: Ройтерс</p>

С назначаването си за ръководител на Фед Джанет Йелън автоматично ще стане една от най-влиятелните личности в света. Снимка: Ройтерс

Ако номинацията на Джанет Йелън за шеф на Федералния резерв на САЩ бъде одобрена от Сената, тя ще е първата жена, оглавила най-влиятелната централна банка в света, пише CNBC.

Това ще превърне родената в Бруклин икономистка в най-влиятелната жена на планетата, вероятно надминавайки други велики дами като германския канцлер Ангела Меркел.

67-годишният вицепрезидент на Фед е първата жена, номинирана за най-високия пост в институцията, както и първата, номинирана за глава на водеща централна банка .

Избирането ѝ би означавало, че три от позициите с най-голямо въздействие върху глобалната икономика: председателя на Фед, канцлера на Германия и управляващия директор на МВФ, които по традиция са мъжка територия, ще бъдат заети от жени.

Според анализ на Wall Street Journal Йелън е най-точният прогностик на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC), както и най-дългогодишният служител на Фед, където работи от около 40 години. Смята се, че още през 2005 г. тя първа е предупредила за жилищния балон в САЩ, породен от евтиното кредитиране.

Йелън има докторска степен по икономика от университета Йейл и е професор в Университета на Калифорния, Бъркли от 1985 г. Била е председател и главен изпълнителен директор на Федералната резервна банка на Сан Франциско (2004-2010), председател на Съвета от икономически съветници на президента Бил Клинтън (1997-1999), член на Борда на гуверньорите на Фед (1994-1997) и е заемала редица други високопоставени постове.

Омъжена е и има голям син. Хобитата ѝ са тичане, четене, готвене, разходки в планината и тенис. Има огромна колекция от марки. Съпругът ѝ, Джордж Акерлоф, е един от носителите на Нобеловата награда за икономика през 2001 г. и е печелил стипендии от Гугенхайм, Фулбрайт и други влиятелни организации.

Двамата заедно са богати. Йелън и Акерлоф имат активи за между 3,4 и 7,4 млн. долара, според данни, цитирани от Bloomberg.

Йелън винаги е избягвала публично да коментира въпроси, свързани с пола. Въпреки това фактът, че тя е жена от месеци е обект на засилени дискусии. Колегата ѝ Ричард Фишър, който е председател на Федералната резервна банка в Далас, заяви през май, че ако президентът Барак Обама я избере, решението му ще е "продиктувано от пола".

Нанси Пелоси, лидер на групата на Демократите в Камарата на представителите, контрира с изявлението, че "тя е изключително талантлива. Не става въпрос само за това, че е жена".

Йелън би могла да мотивира по-младите поколения да успеят в една епоха, в която все още на топ позициите в света на бизнеса и икономиката има малко жени. Процентът на жените в ръководството на компаниите от FTSE е нараснал от 12,5% до 19% от 2011 г., според изследване на The 30% Club.

В Комисията по финансова политика на Bank of England и в Управляващия съвет на ЕЦБ няма жени. През лятото ЕЦБ публикува план за действие, който цели до края на това десетилетие 1 от всеки 3 високопоставени позиции в банката да бъде заета от жена.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още