IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима души от германската фамилия Ото се оказаха милиардери

Семейната компания Otto Group е оценявана на 11 млрд. долара

17:59 | 22.11.13 г.
Четирима души от германската фамилия Ото се оказаха милиардери

Четирима членове на германската фамилия Otto, която контролира компанията за поръчки по пощата и е една от най-големите компании за електронна търговия в Германия Otto GmbH & Co KG, са станали милиардери, сочат данните на немските регулаторни органи.

Бенджамин Ото притежава 12,5% от бизнеса, който е известен като Otto Group. Това прави 38-годишния мъж един от най-младите милиардери в страната. Той е син на Микаел Ото, 70-годишният председател на конгломерата. Бащата обаче контролира 78,5% от компанията. По данни на Bloomberg богатството на двамата възлиза общо на 10,60 млрд. долара.

Марен Ото, третата съпруга на бащата на Микаел Ото, Вернер, който основава бизнеса в Хамбург през 1949 г., управлява отделно империя за недвижими имоти заедно с двете си деца Александър Ото и Катарина Ото-Бернщайн. Те контролират почти 80 млн. кв. метра офис площи в САЩ и в европейските молове. Богатството на майката и двете й деца е оценено на 7,3 млрд. долара.

„Тези семейства не са доволни, че годишните им финансови отчети са публикувани и достъпни за обществото“, твърди данъчният адвокат Мариас Хопе от Wilmer Cutler Pickering Hale & Dorr. По думите му причината за това е намесата в неприкосновеността на личния живот.

Otto Group разполага с 15,5 млрд. долара в приходи и печалба, без лихвите, данъците и амортизацията, сочат данните за 2012 г.

Микаел Ото контролира по-голямата част от бизнеса чрез командитното дружество Kommanditgesellschaft Atlas Vermoegensverwaltung & Co. Милиардерът, който е главен изпълнителен директор на Otto Group до 2007 г., е генерален партньор на холдинга и лично е отговорен за финансовите му задължения.

„Майкъл Ото контролира бизнеса. Това е негова лична отговорност. Останалите акционери са просто бенефициенти и прибират печалба“, твърди Адриан Мюлер-Хеле, партньор в берлинската корпоративна адвокатска кантора Wegner Ullrich Mueller-Heller.

Цялата Otto Group се оценява на около 11 млрд. долара, а бизнесът с продажби на дребно представлява около 85% от продажбите на Otto Group. Робърт Хаегелен, говорител на семейството, отказа да коментира данните за стойността на компанията.

От своя страна Бенджамин Ото оглавява бизнес за електронна търговия в Otto Groip и контролира своя дял в компанията чрез GFH Gesellschaft fuer Handelsbeteiligungen mbH.

Семейството управлява своя бизнес с недвижими имоти посредством базираната в Хамбург Kommanditgesellschaft Cura Vermoegensverwaltung GmbH & Co. Фамилията притежава ECE Projektmanagement GmbH & Co KG и има интереси в американската Paramount Group и Park Property Management в Торонто. Фирмите за недвижими имоти, които семейството управлява в момента, се оценяват на 5,7 млрд. долара, твърди източник, пожелал да остане анонимен.

46-годишният Александър Ото, син на Вернер и Марен Ото, има бакалавърска и магистърска степен от Харвардския университет. От 2000 г. насам той е главен изпълнителен директор на ECE и член на борда на Otto Group, а богатството му е оценено на 4,5 млрд. долара. Неговата майка притежава 1,3 млрд. долара. Тя е женена за Вернер Ото, който две години е лежал в затвор в Берлин за разпространение на антихитлеристки памфлети по време на Втората световна война. Той умира през 2011 г. на 102 години.

Тяхната дъщеря Катарина Ото-Бернщайн живее в Ню Йорк със съпруга си Нейтън Бернщайн, който притежава художествена галерия в града. Богатството на Катарина е 1,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още