fallback

Бил Гейтс призовава богатите китайци да бъдат по-щедри

През 2013 г. 100-те най-заможни китайци са дарили само 890 млн. долара за различни благотворителни каузи

19:56 | 07.04.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Богатите китайци развиха много от вкусовете на западните богаташи. Но според Бил Гейтс те не са усвоили едно от най-важните неща – филантропията, пише CNBC. Създателят на Microsoft и най-богат човек на планетата счита, че Китай трябва да направи още, за да стимулира заможните си граждани да правят дарения за благотворителни каузи.

Миналата година 100-те най-големи филантропа в Китай са дарили само 890 млн. долара, показват данни на Hurun. Това е спад от 44% спрямо 2012 г. За сравнение – през 2013 г. 50-те най-големи дарители в САЩ са раздали общо 7,7 млрд. долара.

Дори Марк Зукърбърг и жена му са дарили повече от 100-те най-богати китайци – малко под 1 млрд. долара.

Ето защо не е изненада, че Гейтс се обръща публично към богаташите в Поднебесната империя да направят повече.

„Когато има нещо подобно на бедствие (в Китай), тогава виждаме повърхностна щедрост. Но ако се вгледате в системните неща като, например, дарения за здравеопазване, за университетите за проекти и изследвания, както и за хората с увреждания, това все още не е развито“, заяви Гейтс в Сингапур, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че китайското правителство трябва да помисли за налагането на политики, стимулиращи филантропията, като например предоставяне на данъчни облекчения.

Ще видим как китайските богаташи ще реагират. През 2010 г. Бил Гейтс и Уорън Бъфет поканиха 50 от най-богатите хора в Китай на филантропска вечеря и около една трета от тях отказаха поканата. Повечето от тях са мислили, че ще бъдат притиснати да даряват пари.

По данни на списание Forbes към този момент в Азия има 444 милиардера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
fallback