IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет e вторият най-богат човек на планетата след Бил Гейтс

Със своите 63,4 млрд. долара 83-годишният собственик на Berkshire Hathaway измести Карлос Слим от втората позиция

14:29 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Уорън Бъфет e вторият най-богат човек на планетата след Бил Гейтс

Уорън Бъфет задмина мексиканеца Карлос Слим по богатство и по този начин вече е вторият най-богат човек на света след Бил Гейтс, предава Bloomberg.

83-годишният собственик на Berkshire Hathaway притежава 63,4 млрд. долара. От началото на годината богатството му се увеличава с 4,3%, показва индексът на милиардерите на Bloomberg. Това се случи, след като холдингът му отчете рекордни годишни финансови резултати.

Богатството на Карлос Слим се стопи с 10,9 млрд. долара от началото на 2014 г., след като акциите на неговата компания - най-големият мобилен оператор на територията на Северна и Южна Америка America Movil - поевтиняха с 14%. Нетното му състояние се оценява на 62,9 млрд. долара.

Регулаторните органи в Мексико се опитват да пречупят господството на компанията на Слим, като налагат нови правила за услугите с фиксирани цени и го принуждават да сподели телекомуникационната си инфраструктура с конкурентите. В резултат на това печалбите на оператора на местния пазар ще се свият с 1 млрд. долара в следващите три години, твърдят анализатори. Всеки седми от десетима мексиканци е абонат на America Movil.

През май 2013 г. Бил Гейтс измести Каролс Слим от челното място в класацията на най-богатите хора на планетата. Основателят на Microsoft притежава 77,7 млрд. долара.

Четвърта позиция остава за Амансио Ортега – 77-годишният създател на модния гигант Inditex, под чиято шапка е модната марка Zara. Нетното му състояние се оценява на 60,3 млрд. долара.

Всички 300 милиардера, които попадат в класацията на Bloomberg, общо притежават богатство на стойност 3,6 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още