IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет: Биткойнът не е валута

Не бих се изненадал, ако криптовалутата не съществува след 10-20 години, коментира инвеститорът

10:24 | 04.03.14 г. 18
Уорън Бъфет: Биткойнът не е валута

Уорън Бъфет едва ли се нуждае от представяне. Легендарният 83-годишен инвеститор и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway има забележителна биография.

Въпреки че е инвестирал в разнообразни активи през годините, Бъфет едва ли обаче може да бъде определен като поддръжник на новия пазарен феномен – криптовалутите, и в частност биткойна.

"Това не е валута. Не бих се изненадал, ако не съществува след 10-20 години", заяви пред CNBC инвеститорът.

В интервюто си главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway анализира доста от актуалните въпроси – от кризата в Крим до дигиталните пари. Той коментира биткойните в един любопитен контекст. Инвеститорът заяви, че в тежки времена е важно компаниите да поддържат запасите си, а не капиталите си. Бъфет посочи също, че е направил първата си инвестиция през 1942 г., когато войната в Тихия океан не се е развивала много добре за САЩ.

"Доларите ще бъдат по-евтини, така че парите няма да купуват чак толкова много. Ще бъде много по-добре обаче, ако американските фирми притежават производствени активи през следващите 50 години, отколкото ако държат парчета хартия или, например, биткойни", коментира лаконично инвеститорът.

Уорън Бъфет посочи също, че цената на биткойна не е реална и че криптовалутата просто не е трайно средство за размяна.

Междувременно последните тежки сътресения на пазара на биткойни вследствие на проблема с Mt Gox бяха привидно преодоляни. Според изготвяния от CoinDesk Bitcoin Price Index цената на актива отчита ниво от 662,52 долара спрямо 518,45 долара седмица по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Няма фундамент, не разбираш ли? Има тук и сега! Останалото са обещания за светлото бъдеще от другаря Тодор Живков. Всички ни продават това - обещания за бъдещето, било то под формата на злато, на имоти на образование, на фючърси ( каво име а ) ... ОБЕЩАНИЯ за бъдещето. Нищо, което няма постоянна, реално измерима стойност във всеки един момент на всяко едно място, не става, а такова нещо няма. Дреме ми, че след 30 год. златото ще се върне на фундамента. Е са имам едни акции дет ги държа вече 5 год. и от 2 дена съм на печалба. Мисуиш уи? Това, че ми свети зеленко не значи че съм спечелил. 5 год държа едни пари в тях. Да бяха в банката ехе.., щях да съм поне 20% отгоре и пак да съм назад като покупателна способност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Това, че след 71г се движи да движе се като другите активи, но това не означава, че той е най-силно манипулируемият актив от всички. В момента излиза инфо от сто места, както ЛИБОР манипулацият е джудже спрямо златните манипулации. И знам, че се чудиш как стават ами чисто и просто с хартийно злато на фючърса и частичения златен резерв на bullion банките. Справка в Comex 1 унция е притежават над 35 души какво ти говори това? Когато държавата гепи монопола на парите и ги превърне в хартийки така се случва.А златото и среброто, са желани от всички именно защото е пари :) Това, че държавите и банкерите правят тази луда пропаганда срещу него не означава нищо от към фундамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Това е дълъг спор и ще се обърне на кръчмарски. :) Това, за производството на нещо се влага труд и разход, не значи че някои има нужда от него. Погледни как се движи цената на златото. Има ДЕСЕТИЛЕТИЯ в които то мърда съвсем малко и после години на брутален ръст, последван от жесток спад (така се движи през последните 40 години). Ако се оцени през инфлацията, нищо чудно да излезе, че сега е по-евтино от преди 20 год. например. Златото има някаква магия само в главите на хората, иначе се държи като всеки друг актив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Ами 2к години, без проблем са ставали паричните отношения, защо?Айде ще ти кажа къде е разлика - да напечаташ 1 долар и 100 долара има почти нулева разлика в разходите. За да имаш от 1 унция злато например 2, трябва да вложиш 2 пъти повече разходи. Разликата идва, защото златото и среброто имат вътрешна стойност и не могат се манипулират. Ще се радвам, много да ти продам няколко тона зърно срещу злато, а не срещу хартийки. Търсене на злато и сребро има от хилядолетия, така че недей така. В посоченият пак от теб пример, нещата се базират изцяло на търсенето и предлагането, но ако дадеш примерно 20 грама злато то ти трябва да ги изработиш, после да дадеш 200 грама т.е. 10 пъти повече отново трябва да ги изработиш или да отложиш потрбелнието на друго. Но с примера на хартийките нищо не работиш, нищо не жертваш просто си слагаш 1 нула от зад и си свиркаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Именно де, цената на ВСИЧКО се определя от търсенето и предлагането му В ДАДЕН МОМЕНТ. Това, което в момента е безценно, може утре да не струва нищо, защото никой вече не го иска (включително златото и среброто)Друг аспект е, че почти всичко, което съхраняваш, изисква усилия за опазването и съхранението си и така губиш всеки ден, в който го държиш.Приемете го, НЯМА сигурен актив. Сигурни са данъците и смъртта, както беше казал някой. Тях можеш да ги лъжеш, да ги отлагаш, но не можеш да ги излъжеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Добре. Мога да дам и още един пример. Ако аз съм един от тия 100к на острова и произвеждам копия и стрели. Срещу това получавам златни или сребърни монети. Ако заделям част от тях след време, като остарея или се разболея ще мога да се оттегля. А моите съплеменници ще продължат да ме хранят, защото аз ще им давам монети. И те ще ме хранят въпреки, че знаят,, че аз няма да направя повече нито една стрела или копие. Но те ще знаят, че щом имам злато, то някога аз съм давал на обществото повече, отколкото съм получавал и сега имам право да получа остатъка. В това отношение златото и среброто имат огромно предимство пред хартиените пари, защото не ги заплашват инфлационни процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
:) Защо мислиш, че златото и среброто имат по-голяма стойност от хартийките? Това, че предлагането им е ограничено, не значи че има и търсене. Например, има богата реколта, ти си ожънал тонове жито и се чудиш какво да го правиш, аз идвам със 20 грама злато и ти казвам ето ти това злато за 2 тона жито. Ти казваш ... иначе трябва да го изхвърля, дай златото и вземай. Другата година, реколтата лоша. Идваш ти с 20тте грама и казваш дай два тона жито, като миналата година аз ти дадох, аз обаче казвам Объркал си рейса пич, за 2 тона, ще трябва 200 грама злато да ми дадеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Това, за което говориш се случва непрекъснато и сега. При социализъма се опитахме да заковем цените, но не ни се получи. И днес непрекъснато има спорове за цените на всяко нещо - скъпо ли е , евтино ли е. За тока, парното, хляба и всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Перфектно си обяснил с пример - довйното съвпадение на желанията, за което говорих по-рано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Малко си с размити понятия. Примера е много просто, но вместо двама на 1 остров имаш 100к и всички са с различни професии - разделението на труда е настъпило сериозно на този остров и всеки се специализира и иска да търгува. Е тогава вече идва и големият проблем на бартера - двойното изискване на желанията. Парите идват и решават този проблем и всичко е ок! Това с ограбването настъпва, когато парите са хартийки както го казваш или камъчете дето ги има безбройни - парите трябва да отговарят на определени условия и златото и среброто перфектно ги задоволяват. Най-важното от тях е да имат вътрешна стойност е хартийките го нямат, но държавата точно това иска. Прав си за мафията - напълно те подкрепям, както и за децентрализиацията на пари - но парите са в осноновата на всичко и като пари говоря нещо с вътрешна стойност. Сега от тук като тръгнем, койна има стойност колкото 1 и 0. Видя какво стана с борсата като каза ***. Едно е да го притежаваш, друго е да зависиш от друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още