IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс си върна първото място в списъка с най-богатите хора

Милиардерите в света са 1645, а общото им състояние е нараснало до 6,4 трлн. долара

14:28 | 04.03.14 г. 2
Бил Гейтс си върна първото място в списъка с най-богатите хора

Богатството на милиардерите по света расте стремглаво. Според последните данни на Forbes милиардерите на Земята са 1645, а общото им състояние възлиза на 6,4 трлн. долара, в сравнение с 5,4 трлн. долара година по-рано.

Изданието посочва, че е открило рекордните 268 нови собственици на десетцифрени състояния. Има и още един рекорд – 42-ма от всички милиардери са жени. Като цяло дамите в списъка са 172, след като миналата година броят им беше 138.

На върха на класацията на най-богатите хора в света отново застава Бил Гейтс, който се изкачи до лидерската позиция след четиригодишно прекъсване. Той успя да измести мексиканеца Карлос Слим Елу, който през последните четири години се радваше на титлата „най-заможна личност“.

През последната година богатството на Гейтс се е увеличило с 9 млрд. долара до 76 млрд. долара.  Състоянието на Карлос Слим му отстъпва само с 4 млрд. долара. Третото място остава за Амансио Ортега, основател на испанската текстилна група Inditex. Неговото богатство възлиза на 64 млрд. долара в момента.

Позиция надолу в списъка е инвеститорът Уорън Бъфет, който запазва четвъртото си място. Американският хазартен магнат Шелдън Аделсън е добавил 11,5 млрд. долара към богатството си, благодарение на което влезе в челната десeтка за първи път от 2007 г. насам.

Тази година създателят на Facebook Марк Зукърбърг е човекът, увеличил най-много състоянието си в рамките на 12 месеца. Богатството му вече е с 15,2 млрд. долара повече и възлиза на 28,5 млрд. долара. Зукърбърг обаче остава на 21-во място в списъка на най-богатите хора в света.

За пръв път в класацията попада и главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг и дългогодишният вицепрезидент на компанията Джеф Ротшилд.

Още подробности за класацията на най-богатите хора на света вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ще ти кажа какво няма - няма собствени деца.Всичко останало изглежда е постигнал само това не може да промени. Децата им са осиновени.Не се подигравам нито злорадствам. Малко ми е жал за него в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
bikanet
преди 10 години
офф..и на тоя не му е лесно,все първи,все най- богат,колкото и да харчи,все по-богат става..това живот ли е ,да няма от какво да се оплачеш,всичко и по всяко време имаш..а бе няма свършване,за какво да си говорим тогава освен че времето е променливо,клони към студено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още