IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тези шефове си струват всеки цент

Вижте кои са най-успешните главни изпълнителни директори според класацията на Barron's

11:13 | 02.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акциите на Berkshire Hathaway&nbsp;се котират днес 9000 пъти по-скъпо, отколкото през 1965 г., когато Бъфет поема управлението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акциите на Berkshire Hathaway се котират днес 9000 пъти по-скъпо, отколкото през 1965 г., когато Бъфет поема управлението. Снимка: Ройтерс

Изпълнителните директори често са критикувани, в много случаи и с право. Те са надплатени, сдържани, арогантни. Не им пука за акционерите. По-активни инвеститори, като Карл Айкан, се препитават от това, да карат такива изпълнителни директори да подобряват представянето си, или да ги подтикнат към уволнение.

Най-добрите директори обаче си струват всеки цент. Те притежават качества, които правят компаниите по-успешни, отколкото конкуренцията, и предлагат на акционери добри печалби. Такива хора са избрани за списъка на 30-те най-добри управляващи на компании, публикуван от специализираното списание Barron's към Dow Jones & Company, Inc, която издава и WSJ.

Дванадесет от тези главни изпълнителни директори са управлявали компаниите си от основаването им, включително Джеф Безос от Amazon, Лорънс Финк от BlackRock, Джефри Спрехер от Intercontinental Exchange и Масайоши Сон от Softbank. Страстта на основаването ги насърчава. Средностатистическият главен изпълнителен директор от списъка е на върха на компанията си от средно 15 години.

Инвеститорите са особено загрижени при избора на директори. Акциите на почти всяка компания в списъка са поскъпнали по време на управлението на съответния изпълнителен директор повече от скока на S&P 500. Ако в дългосрочен план даден изпълнителен директор не може да изпревари представянето на пазара, то той не предлага голяма добавена стойност. В такъв случай би било по-добре за инвеститорите да инвестират в по-изгодни индексни фондове.

Някои директори са докарали феноменални печалби на компаниите си. Regeneron Pharmaceuticals, Netflix, Gilead Sciences и PCP Precision Castparts са сред първите 15 компании по отношение на възвръщаемостта през миналото десетилетие в S&P 500. Цената на акциите на Regeneron се е увеличила 20 пъти. Но дори това е нищо в сравнение с рекорда на Berkshire Hathaway в дългосрочен план. Акциите на империята на Уорън Бъфет се котират днес 9000 пъти по-скъпо, отколкото през 1965 г., когато Бъфет поема управлението.

През тази година в списъка влизат осем нови изпълнителни директори, включително Спрехер от ICE, Марк Зукърбърг от Facebook, Ричард Андерсън от Delta, Рийд Хейстингс от Netflix, Сон от Softbank, Марк Донеган от  Precision Castparts, както и двама представители на бранша на биотехнологиите: Джон Мартин от Gilead и Леонард Шлайфър от Regeneron. Много от тях управляват компаниите, откакто те са станали публични. 

Който иска да остане в списъка в продължение на дълги години, трябва да отговаря на строги критерии. Дейвид Новак от Yum! Brands не успя да го направи, защото ръстът на печалбите през миналата година бе в застой заради проблеми на китайския пазар. Хосе Антонио Фернандес Карбахал от Femsa, мексиканската бутилираща компания на Coca-Cola, също вече е извън списъка, тъй като темпът на нарастване на приходите в компанията се е забавил заради трудните условия в Латинска Америка.

Лари Елисън изгради втората по големина софтуерна компания в света след Microsoft, но Oracle лесно би могъл да бъде изместен от новодошлите компании, които предлагат облачно базиран софтуер. Акциите на Oracle през миналата година се движиха неубедително. Дейвид Саймън, главен изпълнителен директор на Simon Property Group, също напусна списъка, заради по-бавен растеж на приходите и по-лоша прогноза. Листата с главни изпълнителни директори е международна: 20 директори са от САЩ, шестима - от Европа и четирима - от Азия.

Списъкът отразява становищата на репортерите на списанието и инвеститори, анализатори и представители на промишлеността. От Barron's предпочитат даден изпълнителен директор да е поне най-малко пет години начело на компанията, защото осъществяването на влияние над една компания отнема време. Развитието в първите една или две години след смяната на ръководството може да е по-свързано с решенията на предишния главен изпълнителен директор, отколкото с нови инициативи.

Новаците в списъка показват добре онова, което е особено впечатляващо за създателите на класацията. Редица инвеститори никога не са чували за Precision Castparts, но компанията, която има борсова стойност от 38 милиарда долара, произвежда успешно метални компоненти за реактивни двигатели. Донеган е в компанията от 29 години и познава тънкостите в производствения процес на продуктите. Той не показва постиженията си на обществеността, компанията му дори не разполага с PR отдел. Инвеститорите обаче са признали силните страни на Precision Castparts, включително маржа на печалбата от 18 процентни пункта, който е сред най-добрите в индустрията.

Спрехер от ICE е изградил една от водещите стокови и дериватни борси и коронова успеха си през миналата година с придобиването на NYSE Euro Next. Всичко това той е постигнал за по-малко от 15 години.

Вижте първите десет шефове от класацията в галерията на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
mussi
преди 10 години
Не видях Бойко Борисов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Че то центът си е без стойност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още