IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел с ново разследване срещу Starbucks за данъчната практика

Причината за новите съмнения е дивидент от 502 млн. швейцарски франка в поделение, което има по-малко от 40 служители

13:45 | 07.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За втори път през последните три години най-голямата верига за продажба на кафе в света Starbucks предизвика подозренията на европейските регулаторни органи и местни правителства с данъчните си практики, пише Wall Street Journal.

Миналата година, когато органите на Европейския съюз започнаха официално разследване, европейското седалище на компанията в Амстердам обяви, че реализираната печалба възлиза на 407 млн. евро. След обвиненията през април 2014 г. централният офис бе преместен в Лондон. В резултат Starbucks ще плаща повече данъци на Великобритания, но това почти няма да окаже ефект върху глобалните ѝ финансови резултати. 

Причината за интереса този път се крие в сумата от 502 млн. швейцарски франка под формата на дивиденти, трансферирани от отдела за закупуване на кафе в Швейцария – поделение, което има по-малко от 40 служители.

През 2012 г. главният финансов мениджър на компанията Трой Алстед обясни, че швейцарският отдел купува кафето, което се използва в мрежата на Starbucks, но реално то никога не бива внесено в страната. Вместо това бива продавано на кафенетата по целия свят с 20% надценка. По този начин Starbucks натоварват местните си обекти с допълнителни разходи и намаляват печалбите им.

Твърденията на Starbucks винаги са били, че сложната ѝ структура в Европа не е с цел да бъдат избегнати данъци. За изминалата година обаче поделението в Амстердам е изплатило едва 2,6 млн. евро под формата на корпоративни данъци при печалба преди данъци и такси от 407 млн. евро - по-малко от 1% данъци. 

Именно сделката с холандското правителство привлече вниманието на европейските органи. Резултатите на веригата сега подклаждат отново притесненията около данъчните практики на Starbucks в Европа. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер, която ръководи разследването на блока по данъчните дела на Starbucks, обеща да обяви резултатите до юни. Те могат да включват евентуални искания за доплащане на корпоративните данъци.

Според Guardian Starbucks не са единствените разследвани от Европейския съюз. Веригата за бързо хранене McDonalds също попадна в полезрението на властите след сигнал, че не е изплатила близо 1 млрд. евро данъци.

Европейските власти отправиха официални запитвания към компанията и Люксембург, където се намира седалището ѝ. Говорител на антимонополното ведомство на Европейската комисия, ръководено от Маргарет Вестагер, обяви, че борбата с избягването на данъци е топ приоритет за Европейската комисия, която ще разследва всички опити за нарушаване на справедливата конкуренция чрез предоставяне на по-изгодни данъчни условия за определени компании.

Starbucks е най-голямата верига от кафенета в света. Тя е създадена в Сиатъл, САЩ, през далечната 1971 г., а към декември 2014 г. има 21 878 обекта в 66 страни.  През първото фискално тримесечие, приключило на 28-и декември, компанията отчита печалба в размер на 983,1 млн. долара, или 1,30 долара за акция. Това е повече от миналогодишните резултати – 540,7 млн. долара, или 71 цента за акция.

Компанията започна експанзията си в Европа през 1998 г., като в момента има над 2000 заведения. В България веригата навлезе в края на 2008 г., а днес има 4 обекта - 3 в София и един в Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от ошфорки.В света се въртят 32 трилиона $ в ошфорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoС забрана на ошфорките бюджетните дефицити на САЩ и ЕС от 3% стават 2-3% бюджетни излишъци.Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е дефицита за 2013год. Аз немога да заповядвам на Парламентите на САЩ и ЕС да забранят офшорките т.е. всички граждани трябва да ''въстанат'' и да се забранят и има още подробности но трябва да се почне от офшорките''Априлското въстание'' в 21 век е петиции референдуми и т.н. конституционни права
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още