IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимостта на лускозните марки от Китай

Приходите от китайския луксозен пазар на някои компании достигат 40%

22:49 | 21.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните 30 години Китай се превърна от обикновено премигване на радара на луксозни брандове до вероятно най-важния пазар на луксозни стоки в света, коментира Quartz.

През 80-те години имаше малко марки, които работеха в страната заради строгите ограничения на китайското правителство спрямо чуждите компании. Но от 2000 г. насам с началото на големите политически, икономически и социални промени, луксът наводни страната. До 2010 г. повече от 40 бранда вече бяха навлезли в Китай и бяха възнаградени с продажбите си.

Именно затова когато Китай започна да обезценява валутата си на 11 август в опит да даде тласък на икономиката и местните производители, понижавайки юана с 3% спрямо долара, луксозните марки се притесниха. Някои – повече от други.

 

Някои марки разчитат на китайските потребители за голяма част от приходите си, много от тях генерирани от купувачи, пазаруващи извън страната. Спад на китайските разходи в луксозния сектор директно удря компаниите, разчитащи на китайските купувачи, където и да правят те покупките си.

За да прецени доколко обезценяването на юана им е навредило, Deutsche Bank определя марките, които разчитат най-много на Китай за приходите си. Начело в класацията са Swatch, Ferragamo, Burberry и Gucci.

Цифрите са сериозни, но се повишават още повече, когато се вземат предвид луксозните покупки, направени от китайските потребители извън страната. Китайските купувачи харчат повече за луксозни стоки извън Китай отколкото у дома, често на места като Япония или Европа с благоприятни валутни курсове. Swatch и Richemont, компании за луксозни часовници и бижута, получават повече от 40% от приходите си от продажби на китайски купувачи на световно ниво, твърди Deutsche Bank.

 

Deutsche Bank подчертава, че обезценяването на юана не трябва да предизвика толкова много негативи, колкото пазарът очаква. Това умерено мнение бе подкрепено през миналата седмица от анализатор на Exane BNP Paribas. Според оценките на Deutsche Bank ако юанът се обезцени с общо 5% спрямо останалите валути и брандовете не вземат мерки за противодействие (което е малко вероятно), „потенциалното негативно въздействие върху печалбата ще бъде средно около 4%“. Влиянието върху Swatch ще бъде малко по-сериозно, като компанията ще загуби 7%.

Това определено е загуба, която брандовете не искат да отчитат, а в краткосрочен до средносрочен план продажбите може също да намалеят, ако Китай продължи да обезценява юана. Но, както посочва Deutsche Bank, очаква се китайската икономика да продължи да се разраства, а заедно с нея и продажбите в луксозния сектор. „Голямата средна класа на Китай ще продължи да подкрепя ръста на търсенето на луксозни стоки за много години напред“, пише още банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още