IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike не може да бъде спрян

Резултатите на компанията надхвърлиха очакванията на анализаторите за девето поредно тримесечие

16:05 | 25.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Издръжлив като маратонец и въпреки това бърз като спринтьор – в икономическо отношение Nike изпреварва значително конкуренцията. И въпреки това най-големият производител на спортни стоки в света продължава да расте сериозно с всяко следващо тримесечие.

Така се получи и през приключилото на 31 август първо тримесечие на новата фискална година. В процентно отношение приходите растат с 5,4%, което не е много впечатляващо. Но в абсолютна стойност става ясно как марката от американското западно крайбрежие доминира спортната индустрия. 

Приходите от продажби скачат с цели 400 млн. долара (356 млн. евро) на годишна база. По този начин приходите достигат 8,41 млрд. долара (7,5 млрд. евро), обяви компанията, цитирана от Bloomberg.

Печалбата се изстрелва изненадващо силно с 21% до 1,18 млрд. долара. Печалбата на акция възлиза на 1,34 долара. По този начин компанията надмина очакванията на анкетирани от Bloomberg анализатори, чиято средна оценка бе за печалба от 1,19 долара за акция. Производителят бие очакванията на анализаторите за девето поредно тримесечие.

По този начин Nike е доста далеч от конкуренцията си. В последно време и двата германски концерна за спортни стоки – Adidas и Puma, отчитат наистина положителни резултати. През второто тримесечие приходите на Adidas скочиха с 15 на сто, а тези на Puma – с 20 на сто. Но в абсолютни числа разликата е огромна. Вторият по големина световен производител Adidas отчита приходи в размер на 3,9 млрд. евро – два пъти по-ниски, отколкото тези на американците. А 773-те милиона евро на Puma съответстват на едва една десета от приходите на Nike.  

Акциите на Nike Inc. скочиха с 8,4 на сто в следборсовата сесия в Ню Йорк до 124,40 долара за брой. Книжата на Nike вече скочиха с 19 на сто от началото на годината.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Може да те дразни колкото си иска. Скъпи са, верно но и Ади Даслер не пада много по-долу.Що се отнася до качество обаче.. Адидас могат да се мерят нещо с тях във футбола и до тамБаскет, бягане, тенис.. ,като марка, като модни тенденции просто са ДАЛЕЕЕЧ далеч. Найк е религия за младежите и просто наистина имат всичко за всичко. Друг е въпроса, че магазините им в България са пълен смех цени- световни избор - 0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Misho ILIEV
преди 8 години
Извънледно много ме дразни тази компания. Във всеки един момент изглеждат адски надценени, но почти винаги бият очакванията и хвърчат нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още