IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емотикон стана дума на годината на Оксфордския речник

Според авторите на речника основната причина за избора е бума в използването на емотикони през последната година

16:15 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>blog.oxforddictionaries.com</em></p>

Снимка: blog.oxforddictionaries.com

Авторите на Оксфордския речник избраха дума на годината за 2015 г., която реално всъщност е пиктограма: емотиконът, който изобразява „лице със сълзи от радост“, коментира Wall Street Journal.

Авторите се позовават на бума на „културата с емотикони“ през последната година като една от причините за избора на емотикона.

„Можете да видите как традиционното изписване с букви изпитва затруднения в задоволяването на визуално фокусираните изисквания на комуникацията през 21 век“, казва Каспър Гратуол, президент на Oxford Dictionaries.

Не е изненадващо, че пиктографските изписвания като емотиконите се намесват, за да запълнят тези празноти – те са гъвкави, мигновени и красиво се вливат в тона. В резултат на това използването на емотикони става все по-богата форма на комуникация, преминаваща извън лингвистични бариери“.

Други думи и изрази, които намират място в списъка с думи на годината за 2015 г., са: Ad blocker (приставка за спиране на онлайн реклами), Dark Web (тъмен интернет), бежанец, Brexit и sharing economy (икономика на споделянето). Любопитна част в списъка е и думата „they” (те).

„Местоимението „те“ е една от най-използваните думи в английския език, но напоследък все повече се използва във връзка с хора, които не се самоопределят нито като мъже, нито като жени“, се казва в изявление на Oxford Dictionaries.

Избраната дума за тази година продължава тенденцията на Оксфордския речник да избира думи, свързани с интернет културата. През 2012 г. американската дума на годината беше „GIF“, а през дума на годината през 2013 г. беше селфи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още