IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на M&S напуска поста

Причината за промяната в ръководството е застоят на продажбите

11:21 | 07.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Боланд. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Боланд. Снимка: архив Ройтерс

Британската компания за търговия на дребно Marks&Spencer Group обяви, че нейният главен изпълнителен директор Марк Боланд ще се оттегли от поста си по-късно тази година, след като фирмата отчете застой на продажбите на дрехи и други нехранителни продукти в седмиците преди Коледа, пише Wall Street Journal.

На мястото на Боланд ще седне Стив Роу, изпълнителен диркетор на M&S, отговарящ за подразделението за мърчъндайз на нехранителни продукти, обявиха от компанията.

Промените в ръководството се случват на фона на нарастването на конкуренцията сред британските търговци на дребно. Ситауцията се влоши още повече през последните седмици заради необичайно топлото време, което повлия негативно на търсенето на зимни дрехи.

M&S отчете 3,7% ръст на продажбите за 13-те седмици, завършили на 26 декември, в сравнение със същия период година по-рано, но сравнимите продажби са се увеличили едва с 0,4%, засегнати от спада в търсенето на нехранителни стоки.

Продажбите на основни стоки, включващи дрехи и продукти за дома, са спаднали с 5%, или 5,8% на сравнима база. Този спад компанията отдава на необичайните метеорологични условия и на големите запаси в складовете.

През октомври 2015 г. Marks&Spencer обяви, че ще затвори 12 магазина в пет държави в Източна Европа, включително и в България. Една от причините за този сериозен ход се оказа напрежението между Запада и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още