IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike се радва на 20% ръст на печалбата

Оптимистичните прогнози обаче могат да не се окажат реалистични, посочват от компанията

14:34 | 23.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският производител на спортни стоки Nike отчете 20% ръст на печалбата си за тримесечието на фона на проблемите на ритейл индустрията, но нейният ръст на продажбите се оказа по-бавен от очакваното, а ръководителите на компанията предупредиха, че прогнозите на Wall Street може да са прекалено оптимистични, пише Wall Street Journal.

Най-големият производител на спортни облекла в света заяви, че приходите му са нараснали със 7,7% до 8,03 млрд. долара през периода, който приключи на 29 февруари. Сумата е малко под очакваните 8,2 млрд. от анализаторите според FactSet. Като се изключат валутните колебания, приходите скачат с 14 на сто.

Nike е успяла да изпревари повечето производители на спортни стоки, след като разшири своите дигитални предложения и генерира по-големи продажби в Китай.

Акциите на компанията обаче поевтиняха с 6 на сто по време на следборсовата търговия до 60,91 долара. Цената на книжата скочи с 30% през последните 12 месеца.

Миналата седмица Nike разкри най-новото си технологично въведение, представяйки новите си самовръзващи се маратонки. Освен това показа и ново приложение, което комбинира софтуер за тренировки с това, което компанията определя като персонализиран магазин за търговия на дребно, който ще дава на потребителите екслузивен достъп до продукти.

За последното тримесечие Nike отчете печалба от 950 млн. долара, или 55 цента на акция, което е повече от 791 млн. долара, или 45 цента на акция, отчетени година по-рано. Анализаторите очакваха печалба от 48 цента на акция.

Nike твърди, че бъдещите поръчки, които отразяват доставките на продукти между март и юли, са нараснали с 12% в световен мащаб, в сравнение с 2% ръст година по-рано и 15% ръст спрямо предходното тримесечие. Тези поръчки са внимателно разглеждани от инвеститорите, като показател за бъдещото търсене на продуктите на Nike.

В края на тримесечието запасите на компанията са на стойност 4,6 млрд. долара, което е с 8% повече спрямо година по-рано. Бранд президентът на компанията Тревър Едуарсд, твърди, че фирмата има по-големи запаси от празничния сезон, но размерът им вече е започнал „да се нормализира“, след като Nike работи по изчистването на излишните си продукти от своите магазини и от тези на трети страни.

Приходите на Nike са се увеличили с 13% през последното тримесечие, докато тези в Китай, Макао, Тайван и Хонконг са скочили с 23 на сто.

Компанията използва скъпи спонсорства, за да увеличи своя пазарен дял в спортове като американски футбол и баскетбол. През последното тримесечие разходите ѝ за тези инициативи са се увеличили с 10% до 804 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още