IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Primark растат, но остават под предпандемичните

Primark понесе повече удари в сравнение с някои свои конкуренти от европейските блокади и ограничения заради Covid, тъй като веригата няма онлайн бизнес

18:02 | 28.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на модния бранд за бюджетни дрехи Primark са се увеличили праз първата половина на фискалната година, но все още са под предпандемичните нива, след като омикрон вариантът е възпрял някои потребители да напуснат домовете си, съобщи собственикът на марката Associated British Foods.

Очаква се продажбите на Primark да се увеличат с над 60% през шестте месеца до 5 март на годишна база, обяви AB Foods, която притежава още бизнеси с хранителни стоки, земеделие и захар. Прогнозите са оперативният марж на веригата да се възстанови до 11%, предава Bloomberg.

Primark понесе повече удари в сравнение с някои свои конкуренти от европейските блокади и ограничения заради Covid, тъй като веригата няма онлайн бизнес, на който да разчита в такива момента. Миналия месец Primark заяви, че планира да съкрати 400 работни места, за да намали разходите.

Акциите на компанията поевтиняха с 2,4% в ранната търговия.

Продажбите на Primark се очаква да са с 11% по-ниски в сравнение с нивата преди Covid отпреди 2 години на сравнима база. Компанията повтори, че очаква значителен ръст на печалбата тази година на ниво група.

AB Foods заяви, че бизнесите ѝ на по-широко ниво са изправени пред прекъсвания във веригите на доставки, а компанията е повишила цените на някои свои подразделения, например хранителни стоки, за да компенсира по-високите разходи за енергия и суровини. Компанията обяви, че очаква по-ниски маржове през първото полугодие за подразделенията си в сектора на съставките, земеделието и хранителните стоки.

AB Foods продаде по-рано този месец дебютните си публични облигации, гарантирайки си 12-годишно финансиране, преди лихвените проценти да се повишат още, както се очаква.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още