IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците ще трябва да се лишат от любимите на Путин швейцарски часовници

През 2021 г. Русия е внесла швейцарски часовници на обща стойност 250 млн. евро

15:39 | 21.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Швейцария се присъедини към последните санкции на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна, като забрани износа на луксозни стоки за страната. Мерките ще влязат в сила през следващите дни, съобщи швейцарското правителство. Берн признава, че забраната може да засегне сериозно отделни компании.

Швейцария е най-известна с производството на луксозни часовници. Те са на трето място сред най-важните швейцарски експортни стоки. По данни на бранша през миналата година Русия е внесла швейцарски часовници на обща стойност 250 милиона евро. Луксозните швейцарски часовници са много популярни сред богатите руснаци, а самият президент Владимир Путин редовно се появява с часовници на известни швейцарски марки на ръката си.

Няколко големи производители бяха спрели износа си за Русия още преди обявяването на новите санкции, включително Rolex и Swatch Group с марки като Tissot, Omega и Breguet. Швейцария изостави традиционния си неутралитет пред лицето на руската война срещу Украйна и се присъедини към предишните вълни от санкции на ЕС срещу Русия. Наред с други неща, последните санкции на ЕС забраняват износа на шампанско, пури, парфюми, бижута, яхти и луксозни лимузини за Русия.

Преди около седмица ЕС обяви, че възнамерява да спре износа на луксозни стоки за Русия. Забраната за износ е насочена главно към многобройните богати поддръжници на Путин. Активите на много от тях вече са замразени на Запад. Освен това засегнатите лица вече нямат право да влизат в ЕС.

„Тези, които поддържат военната машина на Путин, не трябва повече да могат да се наслаждават на помпозния си начин на живот, докато бомбите падат върху невинни хора в Украйна", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен малко след срещата на върха на ЕС във Версай край Париж. В допълнение към забраната за износ на луксозни стоки новият пакет от санкции предвижда забрана за внос на определени продукти от руската черна металургия. Това е удар по централен сектор на руската система и лишава страната от приходи от износ в размер на милиарди евро, обяви председателят на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А едно дрвбно мазно същество гледаше как акцийките му в газпром наближаваха нулата, от което и последните кичури на темето му опадаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още