IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия конфискува суперяхта, за която се предполага, че принадлежи на Путин

Мегаяхтата „Шехерезада“ разполага с две площадки за хеликоптери, плувен басейн и киносалон и се оценява на около 640 млн. евро

10:10 | 07.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Francesco Mazzei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesco Mazzei/Bloomberg

Италианските власти са задържали мегаяхтата „Шехерезада“, която е закотвена в корабостроителница в Тоскана. Разследването е разкрило „значителни икономически и бизнес връзки между официалния собственик на „Шехерезада“ и важни фигури в руското правителство", обяснява италианското министерство на икономиката.

Плаващата под кайманов флаг яхта, която за последен път е била обслужвана в пристанището на Марина ди Карара, е била в полезрението на властите от известно време. На фона на решението на министъра на финансите Даниеле Франко да конфискува яхтата се предполага, че Италия се е опасявала от напускането на „Шехерезада“ и евентуално бягство от италианска територия. Тази седмица вестник New York Times съобщи, че яхтата е пусната на вода за първи път във вторник след месеци престой в сух док. Членовете на екипажа са забелязани да зареждат набързо кораба, а яхтата е била заредена с гориво предишната седмица.

Министерството не съобщава името на собственика. Според съобщения в медиите корабът „Шехерезада“, който плава под флага на Каймановите острови, принадлежи на компания, регистрирана на Маршаловите острови. Членовете на антикорупционната фондация на лежащия в затвора критик на Кремъл Алексей Навални приписват яхтата на руския президент Владимир Путин. Компанията за луксозни яхти The Italian Sea Group, която последно е работила по плавателния съд, е заявила преди седмици, че Путин не е собственик според документите. Според италиански медии като собственик е посочен Едуард Худайнатов, бивш ръководител на руската държавна компания „Роснефт". Ръководителят на петролната компания е посочен и като собственик на суперяхтата Amadea, която беше конфискувана във Фиджи във вторник.

Плавателният съд, построен през 2020 г. от германската компания Lürssen, разполага с две площадки за хеликоптери, плувен басейн и киносалон и е на стойност, равна на около 640 милиона евро, показват данни на специализирания уебсайт SuperYachtFan. След инвазията на Москва в Украйна на 24 февруари в Европа вече са конфискувани множество яхти, принадлежащи на руски олигарси.

Мерките за замразяване или конфискуване на луксозни плавателни съдове се случват в момент, в който западните правителства полагат повече усилия за проследяване, идентифициране и конфискуване на активи по целия свят, принадлежащи на санкционирани руснаци, свързани с Кремъл.

През март администрацията на американския президент Джо Байдън свика нова работна група, наречена KleptoCapture, за прилагане на мащабните санкции на САЩ и съюзниците, наложени на руския елит, който е помогнал за финансирането на непровокираната война на Путин в Украйна.

В четвъртък властите във Фуджи конфискуваха суперяхта на стойност 300 млн. долара, собственост на санкционирания руски олигарх Сюлейман Керимов. Съобщава се, че близо 106-метровата моторна яхта Amadea има вътрешно разпределение, което позволява настаняването на до 16 гости в осем каюти и е оборудвана с хеликоптерна площадка.

А през миналия месец германските власти заявиха, че са конфискували най-голямата суперяхта в света след официално потвърждение, че плавателният съд е свързан с руския милиардер и бизнес магнат Алишер Усманов.

Яхтата, наречена Dilbar, на името на майката на Усманов, се простира на повече от 152 метра и е оборудвана с две хеликоптерни площадки и най-големия закрит плувен басейн, инсталиран на частен плавателен съд. Министерството на финансите на страната изчислява, че яхтата на Усманов струва около 735 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още