IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна свива и световното производство на бира

Около 5% от него се произвеждат в Русия и Украйна

12:59 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Очаква се световното производство на бира да намалее през настоящата година. Най-големият специалист по хмел в света, базираната в Нюрнберг германска компания Barthhaas, очаква спад от половин до един процент, както обяснява управляващият директор Петер Хинтермайер. Той обаче подчертава, че понастоящем е много трудно да се направи точна прогноза. „Подобно на цялата световна икономика, пивоварната индустрия е силно засегната от последиците от войната в Украйна", казва Хинтермайер пред икономическата телевизия N-TV.

Около 5% от световното производство на бира се произвеждат в Русия и Украйна. Миналата година Русия се нарежда на шесто място сред най-големите производители на бира в света с 8,2 милиарда литра, непосредствено след Германия, която заема пето място с 8,5 милиарда литра, показват данни на Barthhaas. Четирите най-големи производителя на бира в света са Китай с 36 млрд. литра, пред САЩ с 20,4 млрд. литра, Бразилия с 14,3 млрд. литра и Мексико с 13,5 млрд. литра.

През 2021 г. световното производство на бира се е увеличило с около 4% до 186 млрд. литра. „За щастие потреблението на бира в световен мащаб в никакъв случай не се е сринало толкова, колкото се прогнозираше", подчертава Хинтермайер. Особено силно е нараснало производството в Китай, Бразилия, Мексико, Великобритания и др.

За Китай това е първото увеличение след седем последователни спада. Въпреки това през 2021 г. международно липсват 5 млрд. литра, за да се достигнат предпандемичните нива. Очакваният спад в производството на бира обаче не се дължи на липсата на хмел. Миналата година, за трета поредна година, е събран значително повече хмел, отколкото е било необходимо.

 

 

Въпреки това площта за отглеждане на културата в световен мащаб напоследък леко намалява, а настоящата реколта в Европа може да се окаже по-слаба поради продължаващата суша. Тъй като земеделските производители обикновено имат дългосрочни договори за доставка, това ги засяга в по-малка степен, отколкото нарастващите в момента разходи, например за енергоизточници и труд, обяснява Хинтермайер.

Освен това затрудненията в доставките на торове и продукти за растителна защита също тежат на земеделските стопани. Може да се предположи, че около 90% от очакваната реколта вече са продадени. В Германия при производството на хмел не се използва почти никакъв газ, но пък се използва при преработката на хмел. Същото важи и за пивоварните и производителите на бутилки. Ако Русия действително спре доставките на газ за Европа, това ще доведе до допълнително натоварване на индустрията, предупреждава Barthhaas.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още