IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas изненада с добра форма за тримесечието

Компанията може да се откаже от подразделението си за стоки за голф

16:58 | 06.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Adidas отчете леко покачване на финансовите резултати за второто тримесечие, подкрепени от силните продажби в Китай и Западна Европа. Освен това компанията заяви, че може да се откаже от своето подразделение за стоки за голф, пише Wall Street Journal.

Вторият най-голям производител на спортни стоки в света след Nike обяви, че нетната му печалба е скочила с 1,4% до 146 млн. евро през тримесечието от 144 млн. евро година по-рано.

Основен двигател на този растеж е доброто представяне на марките ѝ Adidas и Reebok, както и силният интерес в Китай и Западна Европа.

В сравнение със същия период година по-рано, когато Adidas генерира по-големи приходи заради Световното първенство по футбол, продажбите се увеличават с 5 на сто до 3,9 млрд. долара, след коригиране на валутните колебания.

Главният изпълнителен директор на Adidas Херберт Хайнер беше под натиск от страна на инвеститорите миналата година, след като няколко пъти предупреди за свиване на печалбата и намаляне на финансовите цели на компанията за 2014 и 2015 г. През март тази година Adidas представи нов стратегически план и отчете силни резултати за първото тримесечие, а главният изпълнителен директор обяви, че компанията се връща към финансовия успех.

През второто тримесечие подразделението TaylorMade–Adidas Golf продължава да се представя зле. Хайнер настоява за възстановяването на бизнеса, но слабото търсене на екипировка за голф и лошото представяне на новите продукти се оказаха предизвикателство за германския производител на спортни стоки. TaylorMade-Adidas Golf отчете 26% спад в продажбите през второто тримесечие, като се изключат валутните колебания.

Adidas обяви, че е ангажирала инвестиционната банка Guggenheim Partners да анализира „бъдещите възможности“ за бизнеса. Според анализатора на Bryan Garnier Седрик Роси за Adidas е „твърде рано“ да се откаже от целия си бизнес за голф. Той очаква, че компанията ще се опита да продаде само най-малко печелившите части от него, като става дума за няколко марки.

Хайнер разкри, че компанията работи по подобряването на промоциите на подразделенито за голф, както и че е насочила вниманието си към цените, разходите и търговските модели.

През второто тримесечие продажбите на Adidas в Северна Америка спаднаха с 0,5%, като не се отчитат валутните колебания. Компанията отчете ръст на продажбите в региона през първото тримесечие на тази година, но по-високите разходи за маркетинг през второто тримесечие компенсираха добрите резултати.

Органичните продажби в Китай, Хонконг, Макао и Тайван се увеличиха с 19,3%, докато тези в Западна Европа – с 12%. Компанията потвърди прогнозата си за 2015 г. Тя очаква увеличение на продажбите с 5-6%, без валутните колебания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Последните години дизайнерите на Adidas са трагични. Едно време имаха страхотна изчистена класическа линия на моделите си, които се характеризираха и с иновативност. Сега правят изключително грозни и еднообразни модели и определено в този компонент губят битката с Nike.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Последните години дизайнерите на Adidas са трагични. Едно време имаха страхотна изчистена класическа линия на моделите си, които се характеризираха и с иновативност. Сега правят изключително грозни и еднообразни модели и определено в този компонент губят битката с Nike.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още