IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Adidas затваря магазините си в Русия

Компанията все пак ще продължи да плаща на служителите си в страната

16:53 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на спортни стоки Adidas спря работата на физическите и онлайн магазина си в Русия до второ нареждане, следвайки стъпките на конкурентите си Puma и Nike, които предприеха същото в отговор на руската инвазия в Украйна, пише Bloomberg.

Европейският гигант написа в LinkedIn, че ще продължи да плаща на служителите си в Русия, но решението ѝ е „в знак на солидарност с онези, които призовават за мир“. В годишния си доклад за 2020 г. Adidas обяви, че 13% от всичките ѝ 62 хил. служители са базирани в Русия и Общността на независимите държави. Компанията е прекратила партньорството си с Руския футболен съюз на 1 март.

Миналата седмица Puma заяви, че спира дейността на всичките си магазини в Русия. От своя страна, Nike каза, че временно ще затвори търговските си обекти в страната.

Adidas също така дарява пари и дрехи, за да помогне на засегнатите от войната в Украйна и предлага подкрепа на служителите си в региона под формата на транспорт, подслон, дрехи, храна и психологическа помощ.

Руската инвазия в Украйна предизвика остри критики, търговски рестрикции и финансови наказания, а също така доведе и до оттеглянето на някои от най-популярните брандове в света от страната.

В отделно съобщение Adidas посочи, че сменя ръководителя на дейността си в Китай, след като през последната година бизнесът се сблъска с проблеми, свързани с потребителски бойкот и по-голяматконкуренция.

Двете новини подчертават геополитическите предизвикателства, пред които са изправени потребителските марки, които се борят и с влиянието на пандемията.

Цената на акциите на Adidas се повиши с 3,2% по време на търговията във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още