IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изобретиха въздушна възглавница за велосипедисти

Новата технология ще обгръща главата на потърпевшия след на удара, преди да е достигнал земята

14:57 | 21.10.10 г.
Изобретиха въздушна възглавница за велосипедисти

В развитите страни предвижването с велосипед е доста разпространен и широко използван прийом за изминаване на разстоянията в града. Привържениците на еко каузата стават все повече, нараства броят и на хората, които оставят колите си само за уикенда и избират безмоторните средства за придвижване когато трябва да стигнат до офиса, училище, да вземат детето си от градина или да напазаруват.

Все повече големи градове вземат предвид нарастващия брой на колоездачите и изграждат специални алеи за тях, обособяват пешеходни зони и правят условията за движение такива, че да са удобни на велосипедистите. Въпреки това обаче единственият град, в който влизането на автомобили е строго забранено, е Венеция.

В останалите части на света съвсем спокойно може да се натъкнете на кола докато пресичате кръстовище, улица или просто докато си карате колелото и пропуснете да се огледате.

Предвидливи дизайнери опитаха да решат грозящата всеки велосипедист опасност от сблъсък с автомобил и изобретиха въздушна възглавница за колоездачи, съобщава вестник Telegraph.

Еърбегът* за колоездачи ще предпазва главите им от удар при инцидент.

Умното изобретение се носи около врата като щит и покрива главата в момента, в който колоездачът се озове на покрива на колата при удар или върху земята.

Въздушните възглавници се появяват за първи път в САЩ и са основната причина животът на милиони да бъде спасен по време на пътни инцидент.

През годините въздушните възглавници претърпяват редица промени във външния вид и дизайна, формата и размерите си.

Оказва се, че въздушните възглавници са не само животоспасяващи, но и причиняващи фатален край след инциденти. Тези случай обаче са по-малко, ето защо устройствата продължават да се използват масово в колите. А скоро вероятно и от велосипедистите.

*Еърбег – от англ. Airbag – въздушна възглавница

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още