IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супербогатите се връщат в открито море

Продажбите на луксозни яхти започват да се съживяват

14:12 | 02.08.14 г.
Супербогатите се връщат в открито море

Супербогатите започнаха да се завръщат в открито море – продажбите на луксозни яхти достигнаха най-високо ниво от финансовата криза насам заради увеличаващото се търсене на американските и руските магнати, пише FT.

Пазарният сегмент на суперяхтите с дължина от над 24 м се представяше по-слабо в сравнение с другите луксозни стоки през последните кризисни години. Търсенето обаче се засили през последните 18 месеца, след като продавачите започнаха да стават все по-големи реалисти по отношение на цените.

Най-дългата яхта, пусната на вода наскоро, е 140-метровата Victory на италианската корабостроителница Fincantieri. Тя е и деветата в класацията на мегаяхтите на всички времена. Лодката разполага със 7 палуби и 8 басейна, както и вътрешен гараж. Отделно има и по-малка лодка, с която пасажерите се превозват до брега.

“Купувачите са по-разумни сега. Като цяло те спазват принципа, че по-малкото е повече. Хората купуват само най-качествените лодки, а не най-големите”, коментира Крис Сесил-Райт, брокер на яхти от 20 години.

Типичната суперяхта обаче все още надвишава ценовата граница от 150 млн. долара и може да се похвали с няколко басейна, спортни зали и хидравлична платформа.

През първата половина на тази година са били продадени 221 суперяхти, което представлява ръст от около 30 на сто на годишна база и с 60% спрямо същия период на 2009 г., посочва изданието.

Данните за новите яхти, които са в процес на изграждане, също са доста по-оптимистични. Броят им е над 360, като се очаква да достигне 441. Числото обаче е доста под пиковото равнище, достигнато през 2008 г. – 587 яхти в процес на изграждане.

Компанията Fraser Yachts обяви наскоро, че е продала пета яхта само за 10 дни през летния сезон – обикновено доста “тих” период за продажбите. Британската Edmiston пък е продала пет яхти за пет седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още