IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кения търси помощ от кенийците в чужбина за съживяване на туризма си

Президентът на страната заяви, че предупрежденията за сигурността в страната не са реални

13:03 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Кения Ухуру Кениата призова кенийците в чужбина да помогнат за привличането на туристи в родната си страна, успокоявайки хората, че държавата е безопасно място за почивка.

Това се случва след вълната от въоръжени нападения, които засегнаха туристическия бранш – един от доходоносните сектори в страната, предава Ройтерс.

Кенийската туристическа индустрия пострада от нападенията на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, включително от обсадата на мола Westgate в Найроби в края на 2013 г., когато бяха убити 67 души, както и смъртоносните атаки в близост до границата със Сомалия.

В изявление по време на Kenya Diaspora Easter Investment Conference в столицата Найроби Кениата заяви, че кенийците, живеещи в чужбина, трябва да действат като дипломати на страната си и да лобират за нейните паркове за сафари и плажовете ѝ на брега на Индийския океан.

"Съветите за пътуване, издавани от нашите приятели, не са реални“, коментира държавният глава. „Не съм чул за никакви предупреждения за посещения в Париж, град, който наскоро преживя терористична атака“.

Правителството на Кения многократно критикува предупрежденията за пътуване до страната, посочвайки, че те окуражават нападателите и не отразяват успеха ѝ в предотвратяването на нападения.

Миналата седмица Австралия предупреди гражданите си, пътуващи до Кения, че екстремистите може да планират нападение в Найроби. Без да бъдат споменавани никакви конкретни заплахи Великобритания увеличи предупрежденията си, посочвайки, че гражданите ѝ трябва да избягват повечето курорти на Индийския океан, включително главното крайбрежно летище в Момбаса.

По време на конференцията Кениата беше обсипан с въпроси за усилията на страната за справяне с корупцията, която според критиците вреди на имиджа на Кения, плаши инвеститорите и подрива националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още