IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony пусна 16-мегапикселова камера за телефон

Освен камерата с най-висока резолюция, правена някога за мобилни телефони, компанията представи и най-малкия си модел модул за снимане

10:09 | 08.10.10 г.
Снимка: Sony
Снимка: Sony

Компанията Sony представи първата в света 16-мегапикселова камера, която може да се използва в мобилните телефони, става ясно от съобщение на корпоративния й сайт.

Основната част на фотокомплекта на Sony е новата матрица Exmor R, чието разширение е 16,41 мегапиксела.

По диагонал матрицата е с дължина около 9 мм. Така се оказва, че размерът на един пиксел заема около 1,12 микрометра от повърхността.

Камерата, снабдена с такава матрица, може да снима HD видео от 1080 пиксела с честота 30 кадъра в секунда.

Sony направи представяне и най-малката камера за мобилен телефон. Размерите на модулите са 8,5 на 8,5 мм при дебелина 5,67 мм. Модулът IU105F2 ще бъде инсталиран в мобилните телефони заедно с 8-мегапикселова матрица.

Масовото производство на новата фотокамера с най-голямото разширение, правена до сега, се планира за началото на 2011 година.

Стойността на подобна техника, която ще съдържа в себе си 16-мегапикселова матрица, в комплект с модул за камера, ще бъде около на 12 хил. йени (144 долара).

Неотдавна друг японски производител на потребителска електроника – Panasonic, пусна първия си модел телефон от линията Lumix, кръстен на серията фотоапарати на компанията. Камерата в този модел е 13,2-мегапикселова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още