IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia пусна нов нискобюджетен модел

Asha 501 работи със софтуерната платформа Asha и ще струва 99 долара

17:42 | 09.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стивън Елъп представя нискобюджетния модел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стивън Елъп представя нискобюджетния модел. Снимка: Ройтерс

След като през първото тримесечие на годината Nokia реализира нетна загуба в размер на 355 млн. долара, с което отново разочарова инвеститорите, сега финландският производител на мобилни телефони прави смел опит да завземе пазарен дял в един огромен сегмент, предаде France 24, цитирана от Bulgaria on Air.

В опит да се измъкне от трудното положение, в което се намира, Nokia залага на смартфон с цена 99 долара. Новото оръжие е моделът Asha 501, един от най-евтините смартфони. Насочен е основно към изгряващите пазари, а премиерата му неслучайно се състоя в Делхи – Индия е вторият по големина пазар на мобилни услуги след Китай, с население от 1,2 млрд души. Asha 501 ще работи с остарялата, но леко поосвежена версия на софтуерната платформа S40, наречена сега просто Asha. 

Разработчиците обещават телефонът да работи бързо, а платформата да позволи инсталирането на външни приложения. Сътрудничеството на Nokia с Microsoft няма да даде резултати в този модел и липсата на по-стабилна операционна система определено ще е недостатък за по-взискателните потребители, но все пак Asha 501 не е насочен към тях.

Хардуерните показатели предвиждат внушително дълга работа без презареждане – впечатляващите 48 дни в стендбай режим и до 17 часа разговори. Телефонът разполага и с два слота за сим карти, 3-инчов сензорен дисплей и слот за карти-памет до 32 гигабайта. Очевиден е и опитът на дизайнерите да доближат визуално модела до флагмана на компанията Lumia 920.

Изпълнителният директор на Nokia Стивън Елъп все още среща критики, най-вече заради решението му да обвърже компанията с Microsoft и нейната операционна система Windows 8. Много анализаторите предвиждат като единствен изход от затрудненията за финландския производител налагането на нискобюджетни модели на азиатския пазар.

Снимки от представянето на устройството вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Ender Wiggin
преди 11 години
Те NOKIA да не пускат бюджетни телефони, ами да пуснат нещо свястно, защото Samsung направо ги отвя от пазара. Некадърници! Как може да си в един момент на първо място по продажби, а след има няма 3 години да креташ на опашката. Тя е вярна приказката, че при подходящ мениджмънт няма компания дето да не може да фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Новото оръжие е моделът Asha 501, един от най-евтините смартфони. -------------------------Не наричайте телефона "смартфон" . Аша са наследници на обикновените телефони Нокиа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още