IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високотехнологично облекло позволява на глухи хора да усещат музиката

„Звуковата блуза“, създадена от лондонската компания CuteCircuit, разполага 16 сензора, вградени в интелигентната ѝ тъкан

09:15 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Сестрите близначки Хермон и Херода Берхан обичат да танцуват, но не могат да чуят музиката, защото и двете са глухи, така че изобретяването на яке със сензори, което им позволява да усещат различните звуци, може да преобрази нощите им в лондонските клубове. 

„Звуковата блуза“, създадена от базираната в Лондон модна компания CuteCircuit, има 16 сензора, вградени в тъканта ѝ, така че тези, които я обличат, могат да усещат цигулките с ръцете си или барабаните по гърба си например, съобщава Ройтерс.

Близначките Берхан, които са загубили слуха си в ранна възраст, споделят,  че тези специални дрехи им предлагат съвсем ново преживяване.

„Това е почти като усещането за дълбочина на музиката“, споделя Хермон. „Чувстваме се така, сякаш можем да се движим заедно с нeя."

Франческа Розела, съосновател и главен творчески директор на CuteCircuit, заяви, че блузите позволяват на глухите хора да почувстват музиката чрез усещания.

„Вътре в дрехата, която е изцяло от текстил, няма жици, тъй като са използвани само интелигентни тъкани. В състава ѝ има комбинация от микроелектроника - много тънки, гъвкави и проводими тъкани“, споделя Розела.

„Всички тези малки електронни моторчета са свързани с проводимите тъкани, така че дрехата е мека и разтеглива", добавя още тя.

Звуковите дрехи не са евтини. Очаква се да се продават на цена над 3000 паунда (3673 долара), но Херода вярва, че това е цена, която хората с увреден слух си струва да платят, за да се наслаждават на музика толкова, колкото тя и сестра ѝ.

„Мисля, че това определено може да промени живота ни“, споделя Херода.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още