IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes не е достатъчно добре имунизиран срещу кризата

Концернът от Щутгарт предупреди, че няма да спази целта си за печалба, а това е сигнал за целия бранш

18:52 | 20.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Mercedes ще продаде по-малко автомобили от очакваното. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Mercedes ще продаде по-малко автомобили от очакваното. Снимка: Ройтерс

В края на краищата глобалният икономически спад изглежда вече не щади и производителите на луксозни автомобили. Поне Mercedes-Benz през 2012 г. няма да успее да постигне миналогодишното равнище на печалбата, както се смяташе досега, пише Wall Street Journal.

Браншовите експерти не са особено изненадани и не изключват още лоши новини от страна на индустрията. Въпреки че конкурентите Audi и BMW потвърдиха вече годишните си цели, акциите на компаниите от бранша тръгнаха надолу.

През тази година Mercedes-Benz ще постигне по-малка печалба от досега очакваната. Рамковите условия са се влошили, а конкуренцията в Китай и Европа се е засилива, коментира говорител на Daimler, като потвърди изявление на главния изпълнителен директор Дитер Цетче. Ето защо в подразделението за автомобили оперативната печалба за годината няма да бъде постигната.

През миналата година Mercedes-Benz Cars успя да увеличи печалбата си преди лихви и данъци с дванадесет процента до близо 5,2 млрд. евро. Досега целта беше това ниво да се постигне и през 2012 г., въпреки че компанията от Щутгарт ще похарчи много пари за нови заводи, продукти и технологии. През първото полугодие оперативната печалба падна с около една десета до близо 2,6 млрд. евро.

На пазара скептицизмът за прогнозите е голям от няколко месеца насам. Анализатори очакваха още преди публикуването на резултатите за полугодието през юни, че прогнозите може да бъдат понижени. Все пак мениджмънтът остана оптимистично настроен и вярваше, че ще постигне заложените цели.

Акциите под натиск

Дилър в Лондон смята, че репутацията на ръководния екип ще пострада заради предупреждението за спад на печалбата само седмица след публикуването на резултатите. Анализаторът Майкъл Пънзет смята, че предупреждението за печалбата е лека изненада. Ръководството вече се е изказало по-предпазливо при обявяването на междинните резултати, а и неговите собствени оценки са под предишната прогноза, коментира той признанието на Daimler.

На пазара обаче акциите на компанията попаднаха под натиск и загубиха днес 3,5%. В полета им надолу книжата повлякоха целия пазар - BMW губи 3,6 на сто, а Volkswagen – 1,5% от пазарната капитализация.

Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още