IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиарден иск срещу Porsche бе отхвърлен в САЩ

Компанията постига частичен успех при правните спорове относно последствията от опита за поглъщане на VW

11:19 | 28.12.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милиарден иск срещу Porsche бе отхвърлен в САЩ

Porsche успя да постигне успех в милиардно дело, заведено от американски инвеститори по повод придобиването от страна на VW. Porsche Holding е успял да докаже, че Ню Йорк не е правилното място за завеждане на иск за щетите от страна на 26 хедж фонда срещу германската компания, заяви в четвъртък Апелативният съд на Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

Адвокатът на Porsche Робърт Гуфра заяви, че това е "голяма победа". А Джеймс Хютън, адвокат на хедж фондовете, отказа да даде становище. Porsche обаче не може да си поеме дъх за дълго, защото хедж фондовете може да обжалват присъдата в 30-дневен срок пред по-висша инстанция. 

Ищците обвиняват Porsche Holding в измами и неоснователно обогатяване във връзка с осъществяването на сделки с акции на Volkswagen през 2008 година. Хедж фондовете говорят за загуба в размер на повече от 1,4 млрд. долара. Porsche твърди от своя страна, че делата, заведени пред съдилищата в Ню Йорк, са недопустими и неоснователни. Местните власти нямали юрисдикцията да разглеждат подобни искове. Това доказателство е успешно за Porsche, заяви Апелативният съд в Ню Йорк и преразгледа по този начин решението на Върховния съд на щата Ню Йорк, който през август отхвърли искане на Porsche за отмяна на иска за измамата.

При продължаващия вече години съдебен спор в САЩ става дума за предполагаемото манипулиране на пазарната цена на обикновени акции на VW с помощта на сложни операции с опции. Porsche Holding е придобил от 2005 г. насам в малки стъпки акции от VW, но през март 2008 г. отрече, че иска да контролира много по-големия концерн от Волфсбург. През октомври 2008 г. базираната в Щутгарт компания извади козовете си - тя обяви, че вече си е осигурила пряк и непряк достъп до почти 75 процента от правата на глас във VW.

Заради съобщението от март обаче много инвеститори на фондовия пазар заложиха на падащи цени на VW. Те продадоха акции на VW с цел да ги купуват обратно по-късно на по-евтина цена. Акциите на VW обаче поскъпнаха до небесата, преминавайки и над 1000 евро, и направиха междувременно концерна от Волфсбург една от най-ценни компании на фондовия пазар в света.

Същевременно Porsche спечели доста пари от своите сделки с опциите и можеше да взема все по-големи заеми, но в резултат на финансовата криза не успя да избегне опита за поглъщане, защото парите в брой в крайна сметка привършиха. Volkswagen се притече на помощ, осигури на Porsche свежи пари и пое първоначално почти половината от изключително печелившия автомобилен бизнес. От лятото автомобилната марка Porsche принадлежи изцяло на концерна от Волфсбург, а Porsche Holding продължава да притежава все още около половината от правата на глас във VW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Нарочно натискат цената на акциите надолу, за да могат да си позволят да ги погълнат. За какво говорим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още