IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Октоберфест". И нека бирата се лее!

Най-големият бирен фест в света всяка година събира минимум 6 млн. посетители

10:59 | 19.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Откъде идва очарованието на "Октоберфест", е една от големите загадки на битието. Едва ли е от хилядите германци с кожени гащи, които се събират на едно място за фестивала, и надали се дължи на вездесъщите локви лепкава бира. Каквато и да е тайната на най-големия бирен фест в света, той е направо неустоим – и всяка година в това се убеждават поне шест милиона посетители, германци и от чужбина.

ОБЛЕКЛО – ПАРАДНО. Ако се озовете в Мюнхен в периода между 19 септември и 4 октомври, може и да се постреснете от облеклата на минувачите. Не само местните, но и много от чужденците се намъкват в традиционните носии: мъжете в lederhosen - гащеризони  от телешка кожа, които никога не се перат; жените – в прословутите dirndl. Женската носия на Бавария е от три части - блуза с дълбоко деколте, сукман без ръкави и престилка, която се връзва около талията по строго определен начин (с панделка отдясно при девойките и отляво – при омъжените). Колиета със сърца и еделвайси, щипка с гравирано име, чантички и жилетки на еленчета допълват носията, чиято цена достига и понякога дори надминава 300 евро. Приблизително толкова струва и чифт качествени кожени панталони. Но за мнозина инвестицията си струва, защото придава повече автентичност на фестивала. 

O' ZAPFT IS! Преди да потекат реките от хмел, кметът на Мюнхен  Кристиан Уде има почетната задача да открие празненствата като пробие първото буре с бира - точно по пладне. Успешното потичане на жълтеникавата течност се оповестява  с вика „O’zapft is“ (Пробито е!).  Първата халба се полага на министър-президента на провинция Бавария (сега - Хорст Зеехофер). След него идва ред и на останалите желаещи да опитат от първото пиво на "Октоберфест" – всъщност те са толкова много, че най-нетърпеливите чакат още от седем сутринта пред вратите, за да се доредят до място в някоя от бирените палатки. Между другото от 2010 в тях е забранено да се пуши, а от тази година не се позволява и вкарването на алкохол отвън. В последното има желязна логика – по време на феста цената на еднолитрова халба бира скача до 9.50 евро, така че изсушените от "контрабанда" не са малко. За съжаление популярността на празника надува и цените на хотелите – почти двойно (стая със закуска в категория три звезди, нормално струваща около 60 евро, по време на феста стига 100).

В НАЧАЛОТО БЕ ПРИНЦЕСАТА. Правилата са се променяли много пъти от първия Октоберфест през 1810 година, но като цяло традицията се спазва. А причината за възникването й е, разбира се, красива жена. Точно преди 202 години саксонската принцеса Тереза (сватосвана преди това неуспешно за Наполеон) пленява сърцето на престолонаследника на Бавария Лудвиг. В чест на сватбата си в средата на октомври кралските особи организират петдневни тържества с конни надбягвания, музика, песни и танци. Мястото на събитието получава названието "Ливадите на Тереза". Днес това не са ливади, разбира се – намират се почти в идеалния център на Мюнхен – но мястото на празника не се е променило и с метър за два века. За сметка на това се е изместило времето – с две седмици по-рано, вероятно по икономически причини (по-топло – повече бира – повече приходи). В последните години датите се изчисляват и така, че да включват празника на обединението на Западна и Източна Германия – 3 октомври.

НЕКА МУЗИКАТА СВИРИ. Всъщност Октоберфест се провежда тази година не за 202-ри, а за 181-и път. Отменян е по време на няколко чумни и холерни епидемии, заради депресията и хиперинфлацията през 1929 (тогава цената на бирата се индексирала на всеки два часа), както и през двете световни войни. През 1980 и една терористична атака помрачава празника, но не го отменя. Тогава бомба, поставена в кофа за боклук, убива 13 души и ранява над 200, но за да не се всява паника сред гостите,  на оркестъра е наредено музиката да не спира... Оттогава обаче мерките за сигурност са значително засилени и освен някой и друг джебчия, органите на реда не допускат други нарушители.

НЕ САМО БИРА. "Октоберфест" предлага и други изкушения за небцето освен приказната баварска бира. Ако традиционните Augustiner или Lowenbrau са твърде горчиви за вашия вкус, може да ги замените с радлер (бира с лимонада) или шпеци (сравнително безопасен микс от кола и фанта). За да не страда самочувствието ви, и безалкохолните напитки се сервират в халби. Класическо мезе е Schwein Haxn (свински крачета), гарнирани обикновено с връзка ненарязани репички. Струва си да се пробват Hendl (печено пиле по баварски), Wies’nbretze (огромен, завит като осморка геврек) и карамелизираните бадеми.

Понякога октомврийският климат в Мюнхен не е от най-приветливите, но след втората "масбира" (така наричат еднолитровите халби) ще усетите прилив на ведрост и в най-мрачния есенен ден. На дългите дървени пейки винаги ще се намери още едно място – всъщност в повечето случаи дори няма да ви се налага да питате, направо ще ви поканят да седнете. А ако знаете малко немски, може дори да попеете малко с местните (сега актуални са Fliegerlied (So ein schöner Tag)  на Tim Toupet или Das geht ab на Frauenarzt). Но дори и да не пеете, "Октоберфест" неизменно ще ви остави траен спомен – с малко главоболие, умерено изтънял портфейл, но и много нови запознанства.

Вижте снимки в галерията на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
RUMENIGE
преди 8 години
Догодина халбата ще е 20 евро.Ще чакаме и новия данък ,,солидарност,,заради вълната араби..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
RUMENIGE
преди 8 години
Догодина халбата ще е 20 евро.Ще чакаме и новия данък ,,солидарност,,заради вълната араби..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още