IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пикасо и Ван Гог оглавиха двудневните търгове на Sotheby's

Аукционната къща събра 726,7 млн. долара от продажбата на импресионистично и модерно изкуство

17:47 | 06.11.15 г.
<p>
	&ldquo;La Gommeuse&rdquo;. <em>Снимка: Sotheby&#39;s&nbsp;</em></p>

“La Gommeuse”. Снимка: Sotheby's 

Sotheby’s продаде произведения на изкуството на стойност 726,7 млн. долара в рамките на двудневни търгове в Ню Йорк. Сред водещите творби се оказаха такива на Пабло Пикасо и Винсент Ван Гог, пише Bloomberg.

В рамките на аукциона на импресионистично и модерно изкуство, който се проведе във четвъртък вечерта, събраната сума достигна 306,7 млн. долара, което е с 27,3% по-малко спрямо същото събитие миналата година.

Продажбите дадоха старта на 10-дневните аукциони в Ню Йорк. Sotheby’s, Christie’s и Phillips се стремят към над 2,1 млрд. долара продажби на импресионистично, модерно, поствоенно и съвременно изкуство. Това е първият голям тест за пазара след борсовите сътресения през август и септември.

Резултатите от четвъртък успяха да влязат в очаквания диапазон от 275,6 - 369,2 млн. долара. От всичките 47 лота, 11 не успяха да намерят купувачи, а за няколко имаше слабо наддаване.

Най-скъпо продадената творба се оказа картината на Пикасо “La Gommeuse”, която е създадена през 1901 г. Тя достигна 67,5 млн. долара и попадна в ръцете на Дорис Аман, базиран в Цюрих търговец на изкуство. Произведението беше оценено на повече от 60 млн. долара.

По времето, в което рисува голата кабаретна танцьорка с бледо лице, червени устни и черни къдрици, Пикасо е едва 19-годишен. На гърба на платното има друга картина - карикатура на приятеля на художника и негов колега Пере Манах. Досега творбата беше собственост на милиардера Уилям Кох, който я купува от Sotheby’s в Лондон през 1984 г. за 1,4 млн. паунда, което се равнява на 1,7 млн. долара по това време.

Друга картина от колекцията на Кох - “Nympheas” на Клод Моне от 1908 г., достигна цена от 33,9 млн. долара, попадайки в очаквания диапазон от 30 до 50 млн. долара. Платното изобразява известното езеро с водни лилии в Живерни, Франция. Кох купува произведението за 8,4 млн. долара от Sotheby’s в Ню Йорк през 2000 г.

Двете произведения събраха общо 101,3 млн. долара, една трета от сумата за вечерта и около 10 пъти повече от това, което Кох е платил за тях.

Втората най-скъпо продадена творба се оказа пейзаж, изобразяващ поле от диви цветя, дело на Ван Гог. Тя беше купена за 54 млн. долара, попадайки в долния диапазон на оценката си от 50 до 70 млн. долара.

“Това беше изненада”, твърди Стефан С. Конъри, чиято компания Connery & Associates Fine Art е специализирана в продажби на висок клас импресионистични творби и такива от XX век. “Аз лично харесвам тази картина на Ван Гог. Някой е голям късметлия”.

В сряда вечерта Sotheby’s предложи общо 77 шедьовъра. Въпреки че залата беше пълна, в нея липсваше енергия и много от произведенията не успяха да достигнат дори минималните си оценки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още