IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix и фестивалът в Кан в спор за бъдещето на филмовата индустрия

Стрийминг услугата може да участва в конкурсната програма на фестивала, но при доста строги условия

15:36 | 11.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В едно малко градче на Френската ривиера битката за бъдещето на киното се разиграва пред очите на всички.

Днес Филмовият фестивал в Кан обяви, че ще позволи на два от филмите на Netfix - “Okja” и „The Meyerowitz Stories”, да се включат в надпреварата за първи път въпреки протестите на филмовите критици.

Фестивалът обяви още, че от 2018 г. всички филми в конкурсната програма трябва да бъдат пуснати по кината във Франция, което означава блокиране на бъдещите заглавия от стрийминг услугата, освен ако компанията не промени своя модел за дистрибуция единствено онлайн.

Новината веднага постави въпроса за това как трябва да се оформи бъдещето на филмовата индустрия, противопоставяйки традициите на иновациите. С други думи, едни срещу други се поставят привлекателността на киносалона срещу удобството на дивана.

От едната страна на ринга е Филмовият фестивал в Кан, често смятан за най-престижната среща на киното в света. Всяка година представителите на индустрията от целия свят се събират на крайбрежния град, за да покажат най-новите си проекти на фона на официалните събития и плажните партита. Показването на филм в Кан е огромна чест и знак, че екипът е приет в елита на индустрията.

От другата страна на ринга е Netflix, световна стрийминг услуга и нов играч в света на киното, който предлага нетрадиционен модел за разпространение на филми.

Netflix обикновено не показва своите продукции в кината, а когато го прави (с цел да се класират за награди), компанията ги педставя в същия ден, в който те са пуснати онлайн до нейните 90 млн. абонати. Критиците на платформата обаче вярват, че тази стратегия омаловажава киното и в крайна сметка вреди на бизнеса.

Междувременно френските закони забраняват филмите, които са пускани по кината, да се появяват в стрийминг услуги за период от три години. Очевидно това не е закон, с който Netflix би искала да се съобразява.

Когато Кан първо обяви, че двата филма на Netflix ще се включат в конкурсната програма тази година, реакцията не закъсня. Операторите на кина осъдиха решението, като твърдят, че стрийминг услугата заобикаля „регулациите и финансовите задължения“ в страната.

Правилото за трите години е необичайно и много представители на френската филмова общност искат този срок да бъде намален. Netflix няма да преразгледа своя модел на дистрибуция само за да бъде приета в Кан, но изглежда е склонна да коригира премиерите на филмите в някои ситуации, за да може да се класира за престижните отличия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още