IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държи ли Китай света като заложник заради редките метали?

Ограничаването на квотите за износ на такива суровини продължава да повишава напрежението между водещи държави

09:54 | 05.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Държи ли Китай света като заложник заради редките метали?

През последните месеци се водят напрегнати преговори и дискусии за предотвратяване на валутни войни, за отстраняване на търговски дисбаланси, за фискални стимули и ограничаване на бюджетни дефицити. Постепенно обаче в полезрението на анализаторите попада и нов проблем – добивът и разпространението на редки метали.

В момента, в който се разбра, че Китай може да наложи експортни ограничения върху износа на този тип ресурси, в страните, където те имат по-широка употреба, се зароди силно недоволство. Японските дипломати се насочиха към алтернативни източници на въпросните суровини, тъй като те са жизнено важни за производството на голям брой високотехнологични продукти.

Притесненията относно количеството на доставките изстреля нагоре цените на много от тези редкоземни ресурси. По данни на Ройтерс изчисляваният на борсата в Щутгарт индекс MV Rare Earth PR Index се е повишил с 69 на сто от май досега.

Съществуват опасения, че Китай използва редкоземните метали като политически инструмент. В анкета на CNBC 62-ма анализатори посочват, че са убедени в това, че Китай държи света като заложник по отношение на този тип ресурси.

Не всички специалисти обаче споделят това мнение. Според Оуен Хегърти, заместник-председател на борда на директорите на G-resources Group, Китай ограничава износа с цел стимулиране на собственото си производство.

„Запасите от такива метали не са големи, така че е нужно съвсем малко напрежение, за да се предизвика силен ръст в цената им“, коментира той.

Мнението на журналиста Даниъл Ергин е, че действията на Китай ще предизвикат дискусии по света. „В САЩ вече имаше изслушвания в Конгреса за това. Голямата мина в Калифорния, която бе запечатана преди време, ще бъде отворена отново. Това са истински действия“, посочва той.

Редките метали, за които става въпрос, са важен компонент при производството на голям кръг технологични продукти. Повечето от тях попадат в стратегическите сектори, които властите в Китай са набелязали за развитие.

„Независимо дали става въпрос за чиста енергия, вятърни турбини, електромобили, темите са доста чувствителни, тъй като в света има надпревара за производството им. Така че въпросът има и геополитически нюанс“, коментира Ергин.

Мнението на изпълнителния директор на LGT Capital Management Микио Кумада е, че „държи като заложник“ е твърде силна фраза. Въпреки това обаче въпросът с редките метали може да се приеме като израз на нарасналата мощ на Китай, посочва той.

„Властите в Китай са доста рационални. Разумът ще надделее в средносрочен план“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Не вярвам да има нещо, което да го няма в Русия или Африка като метал.Китайската политика ще стимулира търсенето в по затънтени места и ще се намерят нови находища. Старо нагънатите планини имат, а такава у нас е Родопа планина. Почти цяла Африка също е от старонагънати планини, плата и т.н.Който търси намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nide
преди 13 години
Интересни линкове относно REE:- 2-минутно видео на Ройтерс за търсенето на редки метали: http://***.youtube.com/watch?v=q2CpFYCqZz8- "зелената" енергия и редките метали: http://***.youtube.com/watch?v=RxZLKiQd0yk- добив на редки метали и околна среда: http://***.youtube.com/watch?v=yO94WHkqHg4- Digging Deep for Rare Earth Metals: http://***.youtube.com/watch?v=L6G0zV4EucE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още