fallback

Джим Роджърс: Катастрофата в Япония ще стимулира потреблението на суровини

Възстановяването на Япония ще пресуши запасите от всякакви суровини по света – независимо дали става въпрос за петрол или ориз, коментира инвеститорът

16:40 | 16.03.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

На фона на катастрофалното земетресение, цунами и ядрените аварии в Япония цените на петрола започнаха рязко да се понижават. От миналия петък индексът за суровини Nymex на борсата в Ню Йорк се е понижил с 5%, пише CNBC.

Според председателя на Rogers Holdings Джим Роджърс обаче въпрос на време е, преди сегашната тенденция да се промени.

„Ще има доста по-сериозно търсене на петрол от конвенционалните електроцентрали, след като много ядрени електроцентрали по света ще бъдат затворени“, казва Роджърс. Поради очаквания ръст на цените на суровините той съветва инвеститорите да купуват петрол.

„Не казвам, че това е добре за света, нито пък за Япония, но след всяка катастрофа винаги се разкриват нови възможности за тези, които са нащрек“, казва той.

Според Роджърс усилията за възстановяването на Япония ще повишат търсенето и на други суровини. „Обърнете внимание, че Япония не е била голям потребител на строителни материали, защото през последните 20 години в страната почти не са извършвани строежи. Сега японците ще трябва да построят Япония наново, така че търсенето на мед, цимент, стомана и много други суровини ще се повиши“, допълва той.

Потенциалният недостиг на храни, породен от нарушаването на доставките, ще се окаже изключително стимулиращ за земеделието, допълва Роджърс.

„Възстановяването на Япония ще пресуши запасите от всякакви суровини по света – независимо дали става въпрос за петрол или ориз... това ще насърчи пазарите на суровини и възможностите ще са зашеметяващи“, посочва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
fallback