IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Бичият пазар при суровините продължава

Дефицитите от суровини ще стават все по-големи, защото изчерпваме ресурсите си, категоричен е инвеститорът

10:42 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Бичият пазар при суровините продължава

Легендарният инвеститор Джим Роджърс е категоричен, че бичият пазар при суровините „все още продължава“, както и че има да извърви „дълъг път“, съобщава CNBC.

“Най-добрият сектор в световната икономика според мен ще продължат да бъдат суровините. Имаме огромни дефицити от всичко. Фактите са, че изчерпваме резервите си и дефицитите ще станат още по-големи“, посочва Роджърс.

Инвеститорът обяснява, че въпреки опасенията за спад в глобалното търсене, докато „предлагането върви надолу по-бързо от търсенето, ще има бичи пазар“.

„Търсенето на олово е спаднало с 35 на сто през последните няколко десетилетия. Въпреки това цената му скача драстично през последните няколко десетилетия, тъй като предлагането се свива дори по-бързо от това“, посочва Роджърс.

Мнението на Роджърс за цената на петрола е, че тя ще продължи нагоре, защото „никой не е откривал значимо петролно находище от повече от 40 години. Трябва да имаме по-скъп петрол, или иначе просто ще го изчерпаме“, смята той.

Роджърс отхвърля твърденията, че при селскостопанските суровини има балон. „Повечето цени на селскостопанските продукти са силно подценени в дългосрочен план. През последните няколко години захарта е поскъпнала с 600%, но все още е с 50% под историческия си рекорд. Повечето храни са невероятно евтини в дългосрочна перспектива“, категоричен е специалистът.

Препоръката на Роджърс е инвеститорите да влагат парите си в акциите на компании от сектора на суровините, а не в самите суровини. При това трябва да се обръща внимание на най-добрите и най-ликвидните компании в съответните производства, съветва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още