IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Конгресът трябва да отговори на манипулациите на петролния пазар в САЩ

Президентът разполага с всички необходими инструменти за действие в случая, контрират представители на Републиканската партия

21:00 | 17.04.12 г.
Обама: Конгресът трябва да отговори на манипулациите на петролния пазар в САЩ

Американският президент Барак Обама призова Конгреса на страната да одобри комплекс от мерки, насочени към спиране на спекулациите и манипулирането на петролния пазар в САЩ, съобщи РИА Новости.

„Трябва усилено да работим върху това, за да защитим потребителите от фактори, които не трябва да влияят върху цените. Не можем да допуснем ситуация, в която спекулантите печелят милиони, а данъкоплатците ги губят. Затова днес обявяваме нови административни мерки. Призовавам Конгреса да одобри пакета от мерки, насочени към прекратяването на манипулациите, нанасящи щети на американските семейства“, посочи Обама в специално изявление.

Той призна, че САЩ така или иначе зависят от доставките на петрол от чужбина и положението в света, поради което трябва да бъде сложен край на всякакви опити за изкуствено повишаване на цените на горивата в страната. „Една от тези мерки ще бъде увеличаването на административната и наказателна отговорност за манипулациите на пазара на горива“, посочи Обама.

Представители на президентската администрация съобщиха, че максималният размер на глобата за манипулиране на цените трябва да се увеличи от 1 млн. долара на 10 млн. долара. Наказанието ще се определя от броя на дните, в които са били допуснати нарушения, вместо досегашната система на фиксирани глоби.

Обама поиска също Конгресът да отпусне допълнителни 52 млн. долара на Комисията за фючърсната търговия със суровини, за да бъдат разширени контролните ѝ функции и да бъде увеличен персоналът. По думите му този пазар е нараснал неимоверно.

Президентът подчерта, че председателят на комисията Гари Гензлър му е обяснил, че процесът е набрал такъв мащаб, че може да бъде сравнен с четирикратно увеличаване на броя на отборите в американската Футболна лига, ако там останат същия брой съдии, които да ръководят мачовете.

„Конгресът трябва да приеме мерките веднага“, подчерта Обама. „Тези мерки сами по себе си не могат да понижат цените на горивото за една нощ, но предотвратяват манипулациите и защитават потребителите“, изтъкна той.

От началото на годината досега цената на бензина в САЩ нарасна с около 50 цента за галон (около 3,8 литра), достигайки 3,9 долара.

Според част от анализаторите обаче високите цени застрашават политическото бъдеще на Обама и това е единствената причина президентът да полага толкова усилия при предстоящи избори през ноември.

По думите на водача на Републиканската партия в Камарата на представителите Джон Бейнър, цитиран от Ройтерс,  Обама разполага с всички необходими инструменти за действие, ако смята, че пазарът е бил манипулиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още