IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ блокира увеличението на данъците за милионерите

Данъчната ставка за американците с най-високи доходи е намаляла двойно от 60-те години насам, докато за средната класа е останала без промяна

12:27 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Сенатът на САЩ блокира увеличението на данъците за милионерите

Американският Сенат гласува за блокиране на правилото Бъфет, след като представителите на Демократическата партия не успяха да наберат необходимите 60 вота, за да бъдат прекратени дебатите и да се премине към гласуване, съобщи британският вестник Financial Times. За гласуване по т. нар. „Закон за плащане на справедлив дял“ се обявиха 51 сенатори, докато 45 бяха против.

Президентът на страната Барак Обама атакува сенаторите от Републиканската партия за блокирането на предложението и за това, че „избраха още веднъж до защитят данъчните облекчения за малцината най-богати американци за сметка на средната класа“.

Обама настояваше за минимален данък за милионерите, наречен „правило на Бъфет“ заради твърдението на легендарния инвеститор, че не би трябвало той да плаща по-ниска данъчна ставка от своята секретарка, както е по сега действащите закони в САЩ.

Новият закон би въвел минимален данък от 30% за хората, печелещи над 1 млн. долара годишно. Това е ключова точка в кампанията за преизбирането на настоящия президент, която е в рязък контраст с кандидата за поста от Републиканската партия Мит Ромни, чието състояние се оценява на 250 млн. долара.

Републиканците отхвърлят предложението като политически трик.

При представянето на законопроекта в Сената лидерът на мнозинството от Демократическата партия Хари Рийд заяви, че той ще „възстанови справедливостта в системата, която прекалено дълго е покровителствала интересите на богатите“.

„Най-заможните американци сега плащат най-ниските данъци от 50 години насам“, каза Рийд. „А тази несправедлива система разширява бездната между малцината най-богати и всички останали“, добави той.

Законопроектът също така би отбелязал „една малка, но важна крачка в посока на възстановяване на финансовата отговорност, докато нацията прави трудния избор за какво да харчи и какво да ореже“, подчерта лидерът на демократите в Сената, призовавайки републиканците към бюджетна строгост.

Той обаче не срещна положителен отклик от лидера на малцинството в горната камара на парламента Мич Макконъл. „Имаме президент, който изглежда по-заинтересован да насъсква хората един срещу друг, отколкото да прави нещо за справяне с настоящите предизвикателства“, каза Макконъл.

Проучване на CNN и ORC International, публикувано преди гласуването, показа, че почти три четвърти от американците подкрепят законопроекта, докато малко над една четвърт му се противопоставят. 9 от всеки 10 демократи заявяват, че подкрепят предложението, както и близо 7 от всеки 10 независими гласоподаватели. Изненадващо 53% от републиканците също се обявяват в подкрепа на законопроекта.

Въпреки провала в Сената, правилото Бъфет предизвика дебат за структурата на данъчната система в САЩ. В момента най-високата данъчна ставка за хората с най-високи доходи е фиксирана на 35%, но мнозина милионери генерират приходи от капиталови печалби и дивиденти, облагани по преференциални ставки, което понижава ефективно плащания данък.

Ромни има приходи от около 21 млн. долара годишно, но е платил едва 13% данъци, тъй като голяма част от приходите идват от капиталова печалба.

През миналата седмица Обама публикува данъчната си декларация за 2011 г., от която става ясно, че е платил ефективен данък в размер на 20,5%, което по признания от Белия дом е малко по-ниско от данъчната ставка на секретарката му.

Данъчното облагане до голяма степен се е запазило без промяна за семействата от средната класа от 60-те години на ХХ век досега, но е намаляло наполовина за първите 1 000 американци по размер на приходите.

Нещо повече, 400-те поданици на САЩ с най-високи годишни доходи плащат само 18% федерални данъци върху десетки милиони долари – малко повече от помощник мениджър и малко по-малко от домакинство, съставено от учителка и полицай, посочиха от Белия дом.

Освен това 22 000 домакинства на милионери са платили по-малко от 15% данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още