IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият петрол може пак да потопи света в рецесия

Разходите на водещите икономики за внос на петрол ще скочат до 1,5 трлн. долара тази година, изчисляват от МАЕ

10:00 | 24.03.12 г. 17
Скъпият петрол може пак да потопи света в рецесия

Разходите на водещите икономики за внос на петрол ще скочат до 1,5 трлн. долара тази година, ако цените на нефта останат на сегашните си нива, съобщи FT.

Сумата е достатъчно голяма, за да потопи отново света в рецесия, предупреди Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Главният икономист на агенцията Фатих Бирол каза, че особено уязвим от сегашните цени на петрола е Европейският съюз (ЕС). По думите му скъпото черно злато дори измества дълговата криза и се превръща в основен проблем за Еврообщността.

Цените на суровия петрол са се повишили с 15 на сто тази година на фона на ескалиращите спорове на Запада с  Иран, което възроди опасенията, че и без това крехкото икономическо възстановяване е в опасност.

Въпросът с цените на нефта дори се очертава като една от основните заплахи за преизбирането на американския президент Барак Обама, посочва изданието.

МАЕ изчислява, че ЕС тази година ще похарчи рекордните 520 млрд. долара за нетния внос на нефт. За сравнение миналата година разходите на Евросъюза са били 472 млрд. долара. Това представлява 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на блока, като се има предвид, че между 2000 и 2010 г. разходите за внос на петрол са били средно 1,7 на сто от БВП.

Изчисленията на организацията показват още, че европейските домакинства ще похарчат близо 11 на сто от доходите си за отопление, осветление, готвене и личен транспорт през тази година, в сравнение с 9 на сто през миналата година.

В САЩ се очаква разходите за внос на черно злато да се повишат до 426 млрд. долара от 380 млрд. долара през миналата година, показват още данните на МАЕ. За Китай скокът ще бъде от 215 млрд. долара през 2011 г. до 251 млрд. долара през 2012 г., а за Япония – от 178 млрд. долара до 198 млрд. долара, основно заради затварянето на голяма част от ядрените реактори в Страната на изгряващото слънце.

Бирол посочва, че всяка рецесия в индустриално развитите държави след Втората Световна война е била предшествана от скок в цените на петрола.

Скъпият петрол обаче е от полза за производителите, които тази година ще се радват на изключителни постъпления.

Изчисленията на агенцията показват, че държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще си докарат рекордните 1,2 трлн. долара през настоящата година. Русия също ще е сред облагодетелстваните, макар и да не се посочва какви ще са конкретните приходи и печалби на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Не е, ама пустата гъзария...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Никъде не е написано , че трябва да пъплим из града с автомобили с мощност 200 конски сили...за това са достатъчни и 20 к.с.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Няма такова нещо , ние сме в икономическа депресия и реалните нива на безработица са фантастични - точно като за депресия.Няма как да сме в депресия и да влезем в рецесия. Така че високите цени на петрола не могат да ни вкарат в рецесия.Ръстът на цената на петрола ,ще намали потреблението му и това е напълно възможно , а след това икономиката ще може да расте употребявайки по малко петрол.Няма вечни корелации , икономиките трябва да се научат да растат и ние да живеем по добре , като в същото време употребяваме все по малко петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
хръм
преди 12 години
Споко Милото (Мирослав Найденов) ще засади всичко с "ченица" и ще правим биогорива. Окей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
IvanG
преди 12 години
Консумацията на петрол трябва да расте защото високо потебление гарантира растеж на брутния продукт (според нормите за изичисление) т.е. има ли растеж ще има и нови работни места и ще се връща дълга. Дългът е точно заплатите, които са отишли за тези чиновници. Ако го изтрием не само, че те ще останат безработни, но всички банки ще станат несъстоятелни тъй като активите им са били заложени срещу връщането на този дълг (а.к.а. collateral). Т.е. представи си колко хора ще останат без работа и още колко без спестявания, без осигуровки и т.н.. Да - тогава всичко ще е безбожно евтино щото никой няма да има кеш. Ако потреблението продължава да се свива а дълга расте вечно ще има конфликти като този в Гърция и ще трябва да се отписва част от него тъй каото не е постигнат обещания растеж... Иначе да - в основата е огромен дисбаланс в работната сила..но това е най-вече следствие на безумните действия в кредитната експанзия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
blago72
преди 12 години
Примерът е доста неподходящ - точно тези, които пишат ФБ плъгин-и са по-нужни от безчетната армия чиновници, които правят неясно какво.Производството на хляб не е предизвикателство, предизвикателство е да го произвежда 1% от населението.При запазване на потребелението на стоки на разумо ниво (смяна на парадигмата) не виждам защо консумацията на петрол да трябва да расте?Световният дълг към кого расте? Това е просто едно число, ако утре изтрием всички дългове, какво би се случило (освен всеобщ хаос, разбира се) - ще изчезнат фабриките и технологиите ли? Дългът показва кой е богат и кой беден, кой може да произвежда икономически ефективно и кой не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
VP
преди 12 години
ще предизвика рецесия, защото ще удари потреблението в Щатите и Западна Европа, което там е сериозен % от БВП...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
IvanG
преди 12 години
Ами 'ходенето на работа' не означава произвеждане на нещо смислено винаги. Ти може да си имаш цяла икономика от програмисти в хоум офиси, които пиша ФБ плъгини и Angry Birds 43, но кой ще ти произведе ток или хляб. Колко от тези твои неща ще ги купят тези които дълбаят нефта или орат нивата. Цената на петрола отразява търсенето и предлагането в бъдещи периоди. И да - в момента сме минали пика на производство на петрол (2004/5 глобално) т.е. колкото и да инвестираме в технологии, увеличения добив няма да намали крайната цена защото са останали само трудни петна за експлоатиране. А междувременно световния дълг расте и се надява на растеж, който да го изплати. Само, че за този растеж ти трябва енергия а тя е все по-скъпа и трудно достъпна...И инфлационните сили не чакат специална покана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
blago72
преди 12 години
Вреди на индустрията, но и помага. Къде отиват петролните пари - връщат се обратно там, откъдето са тръгнали, защото Русия и арабите не произвеждат нищо. Ако произвеждаха - ние щяхме да сме в рецесия, те - в прогрес, светът като цяло - около равновесие. Проблем е, когато максималният добивът започне да намалява, т.е. стане силно нееластичен от цената. Тогава ще се задйстват други технологии, които наистина ще доведат до инфлация, тъй като за производство на единица петрол ще трябват повече единици от други ресурси.Проблем е и икономическата структура - държавата не е по-бедна (сборът от моите пари и тълпата отвън не се променя в релация с промените на цената на петрола), аз ставам все по-богат, останлите си остават бедни.Ерго, проблемът не е толкова в цената на петрола.Поредният дот.ком бум. е защото технологиите ще икономисат огромни ресурси - отговори ми, защо трябва физически да ходим на работа и какъв времеви и всякакъв ресурс отнема това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
IvanG
преди 12 години
Марс ..LOL :) Тъй като скъпата цена вреди на страните където има други индустрии освен петролната, малко са секторите (да не кажа никакви) където са останали местенца за растеж. В момента се наливат в технологичните акции и социални мрежи и се мислят сценарии, че те ще ни издрапат от кризата. И да - олигархията има пари за всичко и останалите само и пречат. Само, че останалите не могат да се махнат защото са пряко зависими от суровината. Абе все едно ядеш сам в ресторант и отвънка има тълпа гладни без работа - какво ще им кажеш: оставете ме а идете да търсите работа, щото аз мойто си го спечелих честно :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още