IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият петрол може пак да потопи света в рецесия

Разходите на водещите икономики за внос на петрол ще скочат до 1,5 трлн. долара тази година, изчисляват от МАЕ

10:00 | 24.03.12 г. 17
Скъпият петрол може пак да потопи света в рецесия

Разходите на водещите икономики за внос на петрол ще скочат до 1,5 трлн. долара тази година, ако цените на нефта останат на сегашните си нива, съобщи FT.

Сумата е достатъчно голяма, за да потопи отново света в рецесия, предупреди Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Главният икономист на агенцията Фатих Бирол каза, че особено уязвим от сегашните цени на петрола е Европейският съюз (ЕС). По думите му скъпото черно злато дори измества дълговата криза и се превръща в основен проблем за Еврообщността.

Цените на суровия петрол са се повишили с 15 на сто тази година на фона на ескалиращите спорове на Запада с  Иран, което възроди опасенията, че и без това крехкото икономическо възстановяване е в опасност.

Въпросът с цените на нефта дори се очертава като една от основните заплахи за преизбирането на американския президент Барак Обама, посочва изданието.

МАЕ изчислява, че ЕС тази година ще похарчи рекордните 520 млрд. долара за нетния внос на нефт. За сравнение миналата година разходите на Евросъюза са били 472 млрд. долара. Това представлява 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на блока, като се има предвид, че между 2000 и 2010 г. разходите за внос на петрол са били средно 1,7 на сто от БВП.

Изчисленията на организацията показват още, че европейските домакинства ще похарчат близо 11 на сто от доходите си за отопление, осветление, готвене и личен транспорт през тази година, в сравнение с 9 на сто през миналата година.

В САЩ се очаква разходите за внос на черно злато да се повишат до 426 млрд. долара от 380 млрд. долара през миналата година, показват още данните на МАЕ. За Китай скокът ще бъде от 215 млрд. долара през 2011 г. до 251 млрд. долара през 2012 г., а за Япония – от 178 млрд. долара до 198 млрд. долара, основно заради затварянето на голяма част от ядрените реактори в Страната на изгряващото слънце.

Бирол посочва, че всяка рецесия в индустриално развитите държави след Втората Световна война е била предшествана от скок в цените на петрола.

Скъпият петрол обаче е от полза за производителите, които тази година ще се радват на изключителни постъпления.

Изчисленията на агенцията показват, че държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще си докарат рекордните 1,2 трлн. долара през настоящата година. Русия също ще е сред облагодетелстваните, макар и да не се посочва какви ще са конкретните приходи и печалби на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
blago72
преди 12 години
За България със сигурност рецесия, защото не можем да рециклираме арабски пари.За Монако, Германия, Китай или Сингапур - по-скоро възход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
blago72
преди 12 години
Само да попитам - тъй като Земята като цяло затворена икономика (поради слабите напоследък търговски отношения с Марс), къде ще отидат всички допълнително платени за петрола пари? Всъщност проблема е доколко руснаците/арабите правилно рециклират парите - т.е. дали ги инвестират удачно от гледна точка на оптимизиране на икономическото развитие (в света). Тъй като те не ги инвестират добре, основно поради концентрацията на доходи в малка част от населението им, то поскъпването на петрола е много вероятно да доведе до задълбочаващо се неравенство в доходите на населението в държавите-вносителки, тъй като разликата в цената на петрола се трансформира в луксозни стоки от олигархията в страните-износителки.Инфлацията никога не е нещо различно от ребалансиране на вътрешните цени в една държава, които не могат перфектно да следват външните фактори. Рецесия означава по-малко производство, измерено чрез БВП. Не виждам защо повишаването на цената на петрола непременно да води до рецесия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
IvanG
преди 12 години
В малко държави ? - Предполагам визираш Китай и Бразилия, които трябва да бъдат наказаи с високи цени. Само, че обратния ефект ще е още по лош - 6-7$ за галон бензин в САЩ и ще прилича на уестърн филм. Във Великобритания ако литъра стане 4 паунда или е ЕС 5 евро - малко ще ги интересува арабите колко е там безработицата. Не рецесия ами голямата депресия ще ни се види като първа пролет..Високите цени се лекуват с високи цени т.е. намалено търсене. Обаче тук филма не работи, защото трудно се лишаваш от енергия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Да ще предизвикат рецесия в малкото държави , които за сметка на другите си оплетоха кошницата и не са в депресия ! Но за тези чиито икономики са в депресия - инфлацията и заличаването на дълговете от нея е спасението от депресията , а ние сме в депресия и не сме в рецесия при която безработицата ни да е скочила с 3-4 %..Страни с 30% безработица..къде е мечтаната рецесия за тях. Проблема не е във финансовата система , не вярвайте в това..проблема е в заразата която пръска икономиката на Китай , тези параметри идват от там.Една висока цена - реална на петрола и ще се приземят не твърдо , а като след свободно падане от върха на кула..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
IvanG
преди 12 години
Твърдението, че високите цени ще предизвикат рецесия е вярно. Много от малкото останали бизненси ще фалират, тъй като оперативните разходи за енергия ще им изяждат печалбите. Ниските цени пък са проблем на производителите, които са калкулрали в баланса си скъпа цена на крайната продукция и ще съкращават те разходи ако цената падне. Невярното нещо в тази статия е причината за високите цени а тя е лесните пари и лошата монетарна политика на централните банки от последните 12 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
supertrader
преди 12 години
Твърдението , че високите цени на петрола ще доведат до рецесия не е вярно ! Не могат да доведат до рецесия , защото икономиките са в депресия с някои изключения.Напротив - високите цени на петрола могат да доведат до хиперинфлация и тогава проблема с дълговете , ще се изчисти ще се отвори пътя за разтеж.Проблем са ниските цени на петрола и да ги питам тези които го имат , като го продават на безпари и Светът все по алчно го унищожава - Какво ще правят и какво ще продават когато го свършат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Даааа, скоро ОПЕК и Русия ще командват света, май!!!!!!!!!Защото седят върху планини от суровини и енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още