fallback

И петролът поскъпна силно след решенията в Европа

Въпреки това черното злато се движи с 20% спад от началото на годината

09:51 | 29.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола реагира със значителен ръст на новините, които дойдоха след първия ден от срещата на лидерите на страните от Европейския съюз.

Решенията за кредитирането на банки директно с пари от Европейския фонд за финансова стабилност, както и новият план за насърчаване на икономическия ръст на стойност 120 млрд. евро подкрепиха еврото и предизвикаха борсов ръст в Азия.

Търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през август поскъпна до 93,40 долара за барел непосредствено след решенията в Брюксел. Постепенно обаче настроенията се успокоиха и тази сутрин брентът се движи с повишение от 1,8 на сто спрямо вчера до 92,99 долара за барел.

В часовете за електронна търговия след края на редовната борсова сесия в Ню Йорк лекият суров петрол, търгуван в САЩ, повишава цената си с 2,5% до 79,61 долара за барел. Така почти бе заличен записаният в рамките на вчерашната сесия спад от 3,1 на сто до 77,69 долара за барел, който изведе суровината до най-ниското затваряне от 4 октомври насам.

От началото на годината цената на петрола се е понижила с 20 на сто, а през второто тримесечие спадът е 23 на сто.

На черното злато помага и влизащото от 1 юли ембарго срещу Иран, коментират анализатори за Bloomberg. От следващата седмица ЕС забранява сделките, транспорта и финансирането на търговия с ирански петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
fallback