IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И петролът поскъпна силно след решенията в Европа

Въпреки това черното злато се движи с 20% спад от началото на годината

09:51 | 29.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И петролът поскъпна силно след решенията в Европа

Цената на петрола реагира със значителен ръст на новините, които дойдоха след първия ден от срещата на лидерите на страните от Европейския съюз.

Решенията за кредитирането на банки директно с пари от Европейския фонд за финансова стабилност, както и новият план за насърчаване на икономическия ръст на стойност 120 млрд. евро подкрепиха еврото и предизвикаха борсов ръст в Азия.

Търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през август поскъпна до 93,40 долара за барел непосредствено след решенията в Брюксел. Постепенно обаче настроенията се успокоиха и тази сутрин брентът се движи с повишение от 1,8 на сто спрямо вчера до 92,99 долара за барел.

В часовете за електронна търговия след края на редовната борсова сесия в Ню Йорк лекият суров петрол, търгуван в САЩ, повишава цената си с 2,5% до 79,61 долара за барел. Така почти бе заличен записаният в рамките на вчерашната сесия спад от 3,1 на сто до 77,69 долара за барел, който изведе суровината до най-ниското затваряне от 4 октомври насам.

От началото на годината цената на петрола се е понижила с 20 на сто, а през второто тримесечие спадът е 23 на сто.

На черното злато помага и влизащото от 1 юли ембарго срещу Иран, коментират анализатори за Bloomberg. От следващата седмица ЕС забранява сделките, транспорта и финансирането на търговия с ирански петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vembata
преди 11 години
Ядосах се на Лукойл след като спряха достъпа до информацията за цените на едро с цел да не се бунтува никой като формирането на крайната цена сега остава задкулисна схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още