IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото с рязък ръст след решенията за Испания

Правителствата-кредитори няма да имат привилегирован статут по заемите си за банковия сектор на страната

08:47 | 29.06.12 г.
Еврото с рязък ръст след решенията за Испания

Еврото поскъпна рязко след новината, че лидерите на Европейския съюз са се съгласили да отпадне условието спасителните кредити за испанските банки ще дават на правителствата, които ги отпускат, статут на привилегировани кредитори.

Единната валута записа най-големия си скок от 30 ноември насам, поскъпвайки с 1,5 на сто срещу долара в рамките на час – от 1,2450 до 1,2620 долара за евро. Спрямо йената еврото повиши стойността си с 1,1 на сто до 99,93 йени за едно евро.

Освен новината за Испания, позитивен сигнал от срещата на върха в ЕС бе даден и с ангажимента да бъдат инвестирани 120 млрд. евро с цел подкрепа на икономическия растеж.

Важно решение бе взето по посока директната рекапитализация със средства от Европейския фонд за финансова стабилност, а не да се разпределят от държавите.

Вчерашната част от срещата на върха приключи в 4:30 часа през нощта брюкселско време. Форумът продължава и днес.

Новините от Брюксел предизвикаха силен оптимизъм на борсите в Азия. Японският индекс Nikkei 225 приключи деня с ръст от 1,5 на сто до 9 009 пункта, макар да стартира сесията с понижение от близо процент. В Хонконг пък Hang Seng напреда с 2,1 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още