IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа гори все по-малко петрол

В момента потреблението е на 20-годишен минимум, а консумацията става все по-ефективна

13:06 | 11.01.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа гори все по-малко петрол

Потреблението на петрол в Европа, което в момента е на най-ниското си ниво от 20 години насам, ще се свие допълнително през тази година.

Причините за това са неблагоприятните очаквания за икономиката, увеличената енергийна ефективност и преминаването към алтернативни източници на енергия, се казва в прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ), пише Ройтерс.

Очакванията на МАЕ са, че страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Европа ще свият потреблението си с 0,19 милиона барела петрол дневно. През 2012 година спадът бе 0,51 млн. барела на ден.

„Причината за относително малкия спад в търсенето на петрол тази година е, че през през миналата имаше сериозно свиване. Ние обаче смятаме, че с оглед икономическата ситуация потреблението на петрол може да падне с 0,5-0,6 млн. барела дневно“, коментира Мат Пери, анализатор в МАЕ.

Половин милион барела дневно се равняват на капацитета на три от големите преработватели в региона, така че може да се очакват проблеми в сектора.

Според Пери потреблението на петрол в Европа е на най-ниското си ниво поне от 1995 година, а може би дори от началото на 90-те години. За толкова далечен период обаче няма достатъчно прецизни данни.

Оценката на Пери е, че повече от половината от свиването в потреблението се дължи на повишената енергийна ефективност. Според изчисления на JBC Energy търсенето на горива в момента е с около 1 млн. барела дневно повече, отколкото преди десет години. При това без да се включва в изчисленията подобрената с 20% ефективност на европейския автомобилен парк.

Между 2011 и 2020 година повишената ефективност на автомобилите и автобусите ще намали търсенето на горива с около 470 хил. барела дневно. Това се равнява на около 3,4 на сто от общото търсене на гориво в Европа през тази година.

Във Великобритания например през 2011 година новите автомобили са харчели средно един литър на 16,6 километра. За сравнение, през 2001 година същото количество гориво е позволявало да се минат 12,7 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
И с какво ще се движи строителната техника? С дърва и въглища :) може би?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
А не се ли замисляте че е умишлено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Между 2011 и 2020 година повишената ефективност на автомобилите и автобусите ..." Интересна прогноза. Тя прогнозира, че до 2020 човечеството няма да е изобретило нищо по-различно от вечния 4 тактов, 4 цилиндров, който се смяташе за отдавна остарял още през 70-те години на миналия век. Изглежда, че целият интелектуален потенциал на човечеството в момента е насочен само към създаването на нови електронни играчки и нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
mapto
преди 11 години
Време е Лукойл България да оптимизира или да фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още