IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващият спад на петролните запаси в САЩ подкрепи цената на черното злато

Растящото производство на нефт в Щатите ще принуди ОПЕК да свие производството, според ВР

22:50 | 16.01.13 г. 3
Изненадващият спад на петролните запаси в САЩ подкрепи цената на черното злато

Цената на петрола се повиши в края на днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк, след като неочаквано запасите от суров нефт в САЩ регистрираха понижение заради свиващия се внос, предаде Bloomberg.

В края на сесията фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец февруари поскъпнаха с близо долар до 94,2 долара за барел, като преди това се търгуваха около нивото от 93,5 долара.

В Лондон февруарските контракти на сорта брент, които изтичат днес, повишиха цената си със скромните 11 цента до 110,41 долара за барел. По-активно търгуваните мартенски контракти поевтиняха с 21 цента до 109,42 долара.

Американската администрация за енергийна информация съобщи днес, че през миналата седмица запасите от суров нефт са намалели с близо 1 млн. барела зо 360,3 млн., докато анализатори очакваха те да нараснат с поне 2,2 млн. барела.

Регистрираният спад се дължи на свиването на вноса с близо 4 на сто до 8,03 млн. барела дневно, посочват от ведомството.

Същевременно потреблението на петрол се е отлепило от дъното и се е повишило с 1,1% до 18 млн. барела дневно през миналата седмица, отчитат още от агенцията. Търсенето на горива е регистрирало ръст от близо 4 на сто до 8,32 млн. барела дневно.

Продължава да се покачва и американското производство на нефт благодарение на разработването на шистовите залежи. То вече достига над 7 млн. барела на ден, което е най-високо ниво от 1993 г.

Растящото производство на черно злато в САЩ ще принуди ОПЕК да свие добивите, прогнозира компанията BP, цитирана от MarketWatch. Главният й икономист Кристоф Руел очаква, че до 2030 г. добивите само от шистовите находища ще се увеличат до над 5 млн. барела дневно.

Той обаче не очаква шистовата революция в Северна Америка да се повтори по други места. Това според него ще осигури доминираща позиция на Щатите на петролния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Благодаря. Вече мога да спя спокойно :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Здравейте, извинявам се за лапсуса, коригиран е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
"Изненадващият ръст на петролните запаси в САЩ подкрепи цената на черното злато " - Аз ли нещо не умея да чета, или заглавието не отговаря на съдържанието на статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още