IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото премина в режим „свободно падане“

За няклко часа благородният метал поевтиня с над 100 долара за тройунция, спадът за два дни е близо 12%

13:41 | 15.04.13 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото премина в режим „свободно падане“

Цената на златото премина в режим „свободно падане“, като котировките се понижиха под 1 400 долара за тройунция. Това се случва след рязкото поевтиняване в петък, когато търговията със суровината окончателно премина в мечи пазар.

Днес цената на златото пропада със 7 на сто до 1 397 долара за тройунция. В последния ден от миналата седмица пък суровината поевтиня с 4 на сто, за да приключи търговията при 1 501,40 долара за тройунция – точно 20,5% под рекордното затваряне от 22 август 2011 година при 1 888,70 долара за тройунция.

Така суровината вече официално е в мечи пазар.

Според трейдъри и анализатори има ред причини за пропадането на цената на благородния метал. Сред тях се посочват поредицата анализи, сочещи перспектива на спад за котировките с оглед стабилизирането на финансовата криза.

„Всички, които са очаквали краткосрочен ръст в цената на златото днес бяха хванати в капан след пробиването на нивото от 1 481 долара за тройунция. Временен застой имаше единствено при нивото 1 426 долара за тройунция, което се явява съпротива от декември 2010 и март 2011 година“, коментира Стан Шаму, анализатор в IG Markets, за MarketWatch.

Според специалиста пропадането на цените се дължи на перспективата някои централни банки да прибегнат към продажба на злато за финансиране на бюджетни дефицити. Той посочва като пример спекулациите, че подобен ход може да се предприеме от Кипър с оглед нуждата да се осигурят 6 млрд. евро.

Шаму посочва, че се наблюдава и скъсване на връзката между вливането на ликвидност и поскъпването на златото. Така металът окончателно попадал в лапите на мечия пазар.

Днес на борсите в Азия превес взе песимизмът. Водещите индекси последваха пониженията на Wall Street от петък, като тласък на разпродажбите дадоха и данните за забавяне на ръста на китайската икономика.

Основният индекс в Япония Nikkei 225 отстъпи с 1,55 на сто днес, в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,4 на сто, а китайският Shanghai Composite заличи 1,1 на сто от стойността си.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 0
skitalo
преди 11 години
.. а и кой ще ни го купи?! Ха-ха-ха! Ами онези дето ще са конфискували твоите електронните бе пич! Елементарно. За над 2000г цивилизация винаги е имало кой - не се кахъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
skitalo
преди 11 години
Други, подобно на теб така говореха и когато унцията беше $700, преди 5г.20% годишно пак е доста над баМкова сметка... Т.е. златото е пари.В това време някои загубиха състояния в кипърски баМки, а на други тепърва им предстои...Електронни пари се конфискуват много по-лесно от реални братле - не е лошо да го запомниш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 4
eboyanov
преди 11 години
Ще видим да ли е нищожна, когато технологийте минат на течни кристали. Тогава да попитам като си съхранявате на сигурно парите в злато, заради инфлацията, кой след това ще ви го купи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е, чак пък да го дадат за вторични... На времето нали другаря Ленин беше казал, че от този метал ще правим чиниите в тоалетните. И в това има не малка доза истина. По време на Голямата депресия една забогатяла по случая дама си беше направила крановете на мивките в баните на яхтата си от злато, защото златото "се поддържало по-лесно от месинга". Така че ще му намерим все някакво приложение на метала. Този път може би ще има и още по-големи прояви на ексцентричност.Извинявам се за коментара, това просто е една шега. Който има чувство за хумор да ми сложи плюс. Който смята, че чувството ми за хумор е неуместно да ми сложи минус. Няма да се разсърдя на никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 0
skitalo
преди 11 години
Голям срив - голяма радост :)Скоро май Централните баМки ще извадят тяхното от трезорите да го предадат за вторични суровини... след което ще напечатат още трилиони и всички ще се прегърнем милионери и ще забравим за сметките за парно защото хапартаментите в Софето ще се мерят в милиарди...е-е-ех живот!...Келнер, пет бири и оркестъра да свири!!!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
А сега е 10.24%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
*** па много съм добър. Като го писах предишния коментар златото беше със спад за деня някъде осем и осемдесе. Сега е 9.77. Начи приближаваме си се към 10-те процента със сичка сила. И сега ако има някой, даже сред най-яростните противници на жълтия метал да ми каже, че това е добра новина за световната икономика ... направо много ще му се зарадвам. Такива резки движения не са добри в никакъв случай за каквото и да се отнася - злато, петрол, недвижимости, каквото си изберете. И извинявайте за шегата в началото на поста ми, че съм много добър. Ако бях толкова добър щях ли да допусна днес да ми се ликвидира демо-сметката, благодарение на която мога да следя всички цени в реално време. Всичко е само теория и винаги много се радвам, когато има хора, като несдухания трейдър, които мислят различно от мен. Ама поне мислят. Кой ще се окаже прав? Не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Златото днес се срина с почти 10%. Такъв срив може да означава само две неща. Или из един път точно днес инвеститорите в злато са загубили напълно доверието си в жълтия метал и са решили всички едновременно да гласуват доверие на напечатаните хартийки. Или някой някъде е толкова закъсал, че е принуден да продава злато дори на днешната цена. Защото за да падне цената с толкова само за един ден, това означава, че на пазара се изливат тонове, бих казал стотици тонове. Каква е истината мисля, че ще разберем доста скоро. На мен също ми е много интересно защо продавачите се разбързаха да продават с такава скорост точно днес. Във всички случаи много от тях ще загубят днес стотици милиони, а някои може би и милиарди. Само за момент си помислете какво трябва да е това нещо, дето може да срути златото толкова много.Защото според мен това може да е само някое много голямо цунами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 4
nesduhan_trader
преди 11 години
Прогнозата ми за 2013-а година беше, ценният метал да удари дъното след което да последва дълъг положителен тренд - имах предвид преминаване на границата 1900$ в дългосрочен план. Който вярва в златото може с чиста съвест да заеме дълги позиции още при тези нива под 1400$, стига да може да продължи да инвестира при евентуален нов спад, като непрекъснато намаля средната стойност на инвестицията си. Защо трябва да ви озадачава спадането на златото? Прекалено близо до очакванията ми се развиват събитията, така че мога да допусна със сериозна доза вероятност, че логиката ми е правилна.... Императоре, разбира се, че идеята е някой да изкупи кубици злато. Ама както виждам и ти искаш да се наредиш до тарикатите. 500$/унц? Е дано да купиш на такава цена. По-вероятно е цифрите само да намигнат на рибките надяващи се на нива под 1000$ и бързичко да минат над 1475/унц. Това е и цифрата под, която инвестицията в метала се счита за мн изгодна към днешна дата. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Не бързай чак толкова да погребваш златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още