IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът потвърди негативните тенценции от миналата седмица

Суровият петрол с доставка през юли се понижи с 0,7% до 93,54 долара в електронната търговия днес

12:27 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цените на петрола спаднаха с 2% през миналата седмица.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цените на петрола спаднаха с 2% през миналата седмица. Снимка: Ройтерс

Фючърсите на американския суров петрол WTI спаднаха в понеделник, затвърждавайки загубите за „черното злато“ от миналата седмица, породени от забавения растеж в Китай, предава Market Watch.

Суровият петрол с доставка през юли се понижи с 61 цента, или 0,7%, до 93,54 долара за барел в електронната търговия.

Търговията на Нюйоркската борса се очаква да се възобнови във вторник, след като днес, 27 май, е т. нар. „Възпоменателен ден“ в САЩ.

Цените на петрола спаднаха с 2% през миналата седмица, като понижението бе породено от слабото търсене в резултат на разочароващите данни за производствената активност в Китай и опасенията за забавяне на растежа на втората по големина държава-потребител на горивото в света, заявиха анализаторите от индийската финансова компания ICICI.

Китайската производствената активност пое курс към свиване през месеци на забавяне на растежа според предварителните резултати от изследванията на HSBC, оповестени през изминалата седмица. Индексът PMI достигна до 7-месечно дъно от 49,6 пункта, или спад от крайната стойност през април – 50,4 пункта. Резултатите под 50 пункта са ясен сигнал за свиване на икономиката, отбелязва Market Watch.

Признаците на слабо вътрешно и външно търсене в Китай добавят опасенията на инвеститорите за повишаващите се запаси от суров петрол в САЩ. По данни на американската администрация за енергийна информация от миналата седмица доставките на „черното злато“ спаднаха много под очакванията.

Суровият петрол сорт Brent с доставка през юли също отчете спад в електронната търговия в понеделник с 18 цента, или 0,2%, достигайки 102,46 долара за барел. Понижението през изминалата седмица бе с около 2%.

Природният газ с доставка през юни спадна с 2 цента, или 0,6%, до 4,21 долара за 1 BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още