IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фючърсите за петрола паднаха до под 93 долара за барел

Понижените оценки на ОИСР и МВФ подчертаха притесненията за търсенето на енергийни продукти

12:10 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фючърсите за петрола паднаха до под 93 долара за барел

Фючърсите върху американския суров петрол WTI паднаха под 93 долара – най-ниското ниво от почти месец насам, тъй като пазарът бе в очакване на данните за седмичните запаси на суровината в САЩ и статистиката за безработицата, предава MarketWatch.

Цената на суровия петрол с доставка през юли намаля с 28 цента, или 0,3%, до 92,85 долара за барел в електронната търговия, след като цените в сряда паднаха с 2% до 93,13 долара за барел на Нюйоркската борса. Понижението бе най-голямото от 1-и май насам според данните на изследователската компания FactSet.

Спадът в предишната сесия дойде, след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозите си за растежа на световната икономика за тази и следващата година, а Международният валутен фонд (МВФ) понижи перспективата за растежа на Китай до 7,75% за 2013 г. и 2014 г. Предишните прогнози на МВФ за втората по големина икономика в света бяха за повишение от 8% през тази година и 8,2% през следващата.

Понижените оценки на ОИСР и МВФ подчертаха притесненията за търсенето на енергийни продукти преди срещата в петък на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която страните-членки ще обсъдят бъдещите си целеви доставки на суровината, като очакванията са те да се запазят в рамките на около 30 млн. барела на ден.

Неяснотата относно бъдещите енергийни нужди предизвика неочаквано увеличение на доставките на нефтопродукти в САЩ.

Американският институт по петрола обяви, че доставките на суровината са скочили с 4,4 млн. барела през седмицата до 24-и май, докато средната оценка на анализаторите, анкетирани от Platts, предвиждаше спад от 1,5 млн. барела.

Инвеститорите са в очакване на доклада на американската Администрация за енергийна информация (EIA), който се очаква да бъде представен в 18 часа българско време днес.

Известни сигнали за търсенето на енергийни продукти може да бъдат намерени и в седмичните данни за безработните в САЩ, като новите молби за помощи вероятно ще се покачат с 1000 до 341 хил. според проучване на MarketWatch.

Докладът на EIA за седмичните доставки на газ се очаква да бъде обявен в 17:30 часа българско време днес, като очакванията на експертите от Prestige Economics са за покачване от 85 млрд. кубически метра.

При търговията с други енергийни суровини природният газ с доставка през юли поевтиня с 3 цента, или 0,7%, до 4,16 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици), докато цената на бензина с доставка през юни се сви с 1 цент до 2,79 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още