IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фючърсите върху петрола поевтиняха часове преди срещата на ОПЕК

Основна тема на днешните разговори на страните производителки ще бъде определянето на нивата на производство и цена на петрола

10:37 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бензиновите фючърси с доставка през юни се покачиха до 2,84 долара за галон.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бензиновите фючърси с доставка през юни се покачиха до 2,84 долара за галон. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху петрола поевтиняха в електронната търговия в петък – часове преди ключовата среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която ще се състои в австрийската столица Виена по-късно през деня, предава Market Watch.

Цената на суровия петрол WTI с доставка през юли падна с 5 цента до 93,56 за барел, преустановявайки положителната тенденция от сесията в четвъртък, когато на Нюйорската борса бе отчетено повишение от 0,5%.

Фючърсите върху търгувания на Лондонската борса сорт Brent от своя страна отчетоха спад от 4 цента до 102,15 долара за барел.

Като основна тема на днешните разговори на страните от ОПЕК е определянето на нивата на производство и цена на петрола. Сред другите въпроси са влиянието на шистовата революция в САЩ, както и разногласията между Саудитска Арабия и Иран по отношение на политиките на организацията, съобщава Bulgaria On Air

Очакванията са министрите да постигнат консенсус за запазване на моментното статукво, както по отношение на цената от около 100 долара за барел, така и на производството, което се движи в границите около 30 млн. барела дневно. Решението ще дойде въпреки текущата свръхпродукция от около 500 хил. барела на ден.

При пристигането си във Виена петролният министър на Саудитска Арабия Али Наими определи текущото статукво като най-добрата среда за пазара. Според анализаторите на Commerzbank във Франкфурт, неговите думи са знак, че няма да станем свидетели на каквато и да е голяма промяна в политиката на ОПЕК, особено ще се отнася до производството. В този тон се изказа и петролният министър на Либия.

Освен производството и ценaта на петрола, ОПЕК ще дискутира и влиянието на шистовата революция в САЩ, както и разногласията между Саудитска Арабия и Иран, свързани с общата политика на организацията и разпределянето на властта в нея. САЩ остава най-големият пазар за страните износителки на петрол и постигнатите 7,4 млн. барела на ден добив на шистов газ няма как да не ги притеснява.

Прогнозите сочат, че до 2018 г. Съединените щати ще добиват над 9 млн. барела на ден – нещо, което ще даде по-голяма независимост на страната, и респективно рязко ще понижи търговията със страните от ОПЕК. Организацията все още е основен играч в доставките на петрол, произвеждайки около една трета от световните запаси на суровината.

Венецуелският петролен министър Рафаел Рамирес упрекна някои държави, че произвеждат повече отколкото са техните квоти, водени от геополитически причини, визирайки ОАЕ, Саудитска арабия и Кувейт.

При търговията с други енергийни продукти в петък фючърсите върху природния газ с доставка през юли задържаха стойността си от 4,02 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Бензиновите фючърси с доставка през юни се покачиха до 2,84 долара за галон, или покачване с 0,3% спрямо стойността при затварянето на Нюйорската борса в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още