fallback

Шистовата революция в САЩ като заплаха за сигурността

Перспективите за значителни различия в енергийната сигурност на държавите от НАТО може да дестабилизират организацията, смята експерт

15:47 | 31.05.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Американската фракинг революция промени динамиката на световния енергиен пазар. От ноември миналата година САЩ изтласкаха Саудитска Арабия и станаха водещ производител на петрол в света, а сега взеха и лидерската позиция на Русия при производството на природен газ, пише Global Post.

Възходът на САЩ като световна енергийна суперсила има дълбоко стратегическо въздействие и повишава очакванията и опасенията сред съюзниците на страната. „Това не само, че ще промени световния енергиен пазар, но и всичко останало“, коментира Йепе Кофод, който е автор на доклад за петролната и газова революция за Парламентарната асамблея на НАТО.

„Това има огромно политическо и геостратегическо влияние“, коментира Кофод по време на среща на законодатели от държавите-членки на алианса.

Опасенията са, че задоволяването на вътрешните енергийни нужди ще отслаби стратегическите интереси на САЩ в Близкия Изток, Северна Африка и Персийския залив, а същевременно Европа ще става все по-зависима от този регион, отбелязва изданието.

„Това може да има дългосрочни последици за НАТО. Алиансът е основан на предпоставката за общи интереси за сигурност, а перспективите за значителни различия в енергийната сигурност може да дестабилизират организацията“, посочва Кофод.

През миналата година вносът на петрол в САЩ намаля под нивото на собственото производство за първи път от 90-те години. В допълнение, по-голямата част от вноса идва от западни производители – САЩ са внесли над три пъти повече петрол от Канада, отколкото от Саудитска Арабия.

Енергийни експерти обаче омаловажават опасенията за „излизане“ на Щатите от Близкия Изток. Все още 28% от вноса на страната идва от района на Персийския залив, а и заради стратегическото му значение за глобалния пазар вероятно още дълго ще ангажира Вашингтон.

Европейските власти също се опасяват за икономическото отражение на американската шистова революция. Цените на енергията за американските компании започнаха да падат заради шистовата революция, а същевременно европейските им конкуренти плащат пет пъти по-скъп газ. Това допълнително задържа процеса по възстановяването на европейската икономика от кризата и възстановяването на конкурентоспособността й на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
fallback