IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът кръжи около едномесечно дъно

Индикациите за спад на напрежението в Близкия Изток стимулираха късите позиции в "черното злато"

08:27 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът кръжи около едномесечно дъно

Фючърсите върху лекия суров петрол затвориха предишната седмица в близост до едномесечно дъно, въпреки че притесненията за потенциални прекъсвания на доставките от Близкия Изток продължиха да се разсейват.

Цената на суровия петрол WTI с доставка през август удари сесийно дъно от 103,64 долара за барел в петък – най-ниското от 12 юни насам, преди да свие спада си до 0,28 на сто при 103,77 долара за барел.

За седмицата търгуваните в Ню Йорк контракти поевтиняха с 1,86%, отчитайки втората си поредна седмична загуба.

Същевременно в Лондон сортът брент с доставка през август поевтиня също до най-ниското си ниво от 12 юни насам, смъквайки се с 0,32% до 110,64 долара за барел. За седмицата цената на контрактите върху брента отстъпи с 2,34%, постигайки най-големия седмичен спад в последните шест месеца.

По този начин спредът между брента и WTI се сви до 6,87 долара за барел в сравнение с 7,56 долара за барел в предходната седмица.

Инвеститорите продължиха да "скъсяват" петрола  въпреки възможността за големи прекъсвания на доставките от Близкия Изток вследствие на насилието в Либия и Ирак. По-рано през седмицата либийските бунтовници се съгласиха да отворят две от контролираните от тях пристанища за износ на петрол. Двата терминала имат експортен капацитет от по 560 000 барела петрол на ден.

Междувременно индикациите, че износът на иракски петрол от южната част на страната е напът да се възстанови, също благоприятстваха късите позиции в „черното злато“.

По-рано през юни фючърсите поскъпнаха до деветмесечен връх на фона на опасенията, че бунтовниците в северната част на Ирак ще достигнат до богатата на петрол южна част и ще застрашат добива на суровината.

Ирак произвеждаше около 3 млн. барела на ден на петрола през последния месец, което го направи вторият най-голям производител на суровината в ОПЕК след Саудитска Арабия.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 1 юли. Нетните залози достигнаха 330 148 договора в сравнение с 345 283 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още