IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се върна обратно под 1 300 долара за тройунция

Поевтиняването на жълтия метал дойде след доклад на Световния съвет по златото, който показа спад в търсенето

16:45 | 15.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото се върна обратно под 1 300 долара за тройунция

Ценaта на златото спадна до под 1 300 долара за тройунция в петък, след като ден по-рано доклад на Световния съвет по златото (ССЗ) показа, че световното търсене на метала се е свило през второто тримесечие.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняват с 1,22 на сто до 1 299,70 долара за тройунция, спадайки под психологическата граница от 1 300 долара за първи път от 5 август.

Междувременно среброто също с доставка през декември поевтинява още по-рязко, губейки 1,77 на сто до 19,553 долара за тройунция.

Търсенето на злато по света се е свило с 16 на сто в периода април-юни спрямо година по-рано, отчете в своя традиционен тримесечен отчет ССЗ. Въпреки че остана значително под постигнатото през 2013 г., нивото все пак бе в съответствие с 10-годишната средна стойност.

В съответствие с очакванията на ССЗ, търсенето на жълтия метал е достигнало 963,8 тона в периода април-юни. Година по-рано бе постигнато равнище от 1 148,3 тона.

Резкият спад не изненада експертите на фона на значителния контраст в условията на световния пазар на злато между двата времеви периода. Търсенето на бижута е било с почти една трета по-ниско, докато инвестициите в кюлчета и монети са намалели близо двойно спрямо нивата от второто тримесечие на 2013 г.

"Пазарът на злато се връща към баланс", заяви Маркус Груб, управляващ директор на звеното за инвестиционни стратегии на ССЗ. "Тези цифри отразяват изключителното второ тримесечие на миналата година, когато имахме големи изходящи потоци в борсово търгувани фондове, от една страна, но и значително увеличаване на физическото търсене, от друга", допълни той, цитиран от WBP Online.

Като цяло доставките на пазара на злато се повишиха с 10% през второто тримесечие, докато добивът се разшири с 4 на сто.

Цената на метала се покачи с приблизително 9% през тази година, като продължаващото напрежение в Украйна и Близкия Изток също спомогна за припознаването на актива като инвестиционно убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
d333
преди 9 години
Тая статия вече не е актуална.... Цената е отново над 1300. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
d333
преди 9 години
Тая статия вече не е актуална.... Цената е отново над 1300. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още