IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто с пети пореден седмичен спад

Търсенето на благородни метали се понижи след положителните данни от САЩ

08:51 | 18.08.14 г.
Среброто с пети пореден седмичен спад

Фючърсите върху среброто поевтиняха за пета поредна седмица, след като инвеститорите продължиха да ограничават бичите си залози в благородния метал.

Среброто с доставка през септември изтри 2,1 на сто в периода 11-15 август, затваряйки седмицата на цена от 19,52 долара за тройунция. Само в петък металът поевтиня с 1,91% до най-ниското си равнище от 17 юни.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в сребърни контракти през седмицата, която приключи на 12 август. Нетните залози достигнаха 23 506 договора в сравнение с 29 065 в предходната седмица.

Същевременно златото с доставка през декември също поевтиня в петък с 0,72% до 1 306,20 долара за тройунция. По-рано през сесията цената на контрактите спадна под психологическата граница от 1 300 долара за тройунция.

Търсенето на благородни метали се понижи, след като генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че организацията наблюдава ситуацията около руския хуманитарен конвой за Украйна.

Отделно от това по-рано през сесията в петък властите в САЩ представиха силни икономически данни, които подчертаха, че възстановяването набира скорост.

Федералният резерв на САЩ заяви, че промишленото производство е нараснало с 0,4% през юли. Резултатът надхвърли очакванията за ръст с 0,3%.

Отделен доклад показа, че инфлацията на цените на производител в САЩ е нараснала с 0,1% на годишна база през миналия месец, в съответствие с очакванията. Базисната инфлация на цените на производител, която изключва храните, енергията и търговията, се повиши с 0,2% през юли – също в съответствие с пазарните прогнози.

Междувременно обаче предварителните данни от индекса на потребителското доверие на Thomson Reuters и Мичиганския университет показаха спад до 9-месечно дъно от 79,2 пункта през август от 81,8 пункта през юли. Анализаторите очакваха индексът да нарасне до 82,5 пункта.

Данните на CFTC индикираха, че хедж фондовете са увеличили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 12 август. Нетните залози достигнаха 133 708 договора в сравнение с 104 111 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още